Evenimente

WWF România și încă nouă organizații locale vor să dezvolte ecoturismul din Banat. Gastronomie locală și mountainbike într-un eveniment fenomen

FOTO arhiva

Pe 1 și 2 Iunie 2019 începe sezonul „Banat Brunch”, în Sat Batrân, comuna Armeniș și se inaugurează primul centru de închiriere de mountainbike și e-bike din Banat, în Munții Semenic la Văliug.

RETIM

Peste 10 organizații și autorități locale din regiune lucrează cot la cot pentru a dezvolta infrastructura și evenimentele ecoturistice care să crească popularitatea Banatului ca destinație predilectă pentru călători iubitori de experiențe rurale și în natură.

Fidelity by Iulius Mall

Banat Brunch este un eveniment de gastronomie și experiențe locale menit să aducă turiști în inima satelor, aproape de localnici și obiceiurile tradiționale.

“Evenimentul fenomen „Transylvanian Brunch”, cu o istorie de peste 12 ani, s-a extins anul trecut în Muntenia și Oltenia, iar în acest sezon și în Banat. Asociația fondatoare My Transylvania împreună cu Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Timiș și organizații active din Timiș, Caraș Severin și Arad – WWF România, Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș, Bike Attack Reșița, Ponton Casa Baraj, The Village, Asociația Zarand și autoritățile locale din localitățile gazdă și-au unit forțele pentru un sezon întreg de experiențe culinare, ture de explorare a naturii și satelor din Banat”, spune Oana Mondoc, de la WWF Romania.

Primul Banat Brunch, vine cu un program bogat pentru un weekend de neuitat – turism activ, cultural și un bufet tradițional al gugulanilor din comuna Armeniș, gazda unui proiect ambițios de reintroducere a zimbrilor în libertate inițiat de WWF România.

Bunătățile locale includ mălai bănățenesc cu mărar, branză și ceapă verde, balmaș, pită coaptă în șpoiert, zupă de găină ca la praznic, sarme cu curechi, carne de porc la chișcan, căzan de oaie, dulciurile din copilăria localnicilor precum foi cu mere și nostum pită, plus vedeta meniului, mațe fripte cu coleșă.

Centrul de închiriere de mountainbike si e-bike de la Văliug, precum și ghizii specializați din echipa RoMountainbike invită iubitori de natură să exerimenteze mountainbiking, indiferent de nivel. Vă invităm să experimentați noile poteci de la Văliug precum și cele din Armeniș, Măgura Zimbrilor. E-mountainbike este unealtă din ce în ce mai populară și face mai accesibil, mai ușor și distractiv cilclismul montan chiar și pentru cei mai puțin experimentați.

Cum se desfășoară evenimentul

1 iunie

Inaugurarea primului centru de închrieri de mountainbike și e-mountainbike din Banat, de la Casa Baraj din Văliug.

Echipa RoMountainbike organizează un tur ghidat e-bike in cadrul Banat Brunch. Bicicletele sunt numai bune pentru oameni fără experiență pe mountainbike. Turul pleacă din Măgura Zimbrilor pe 1 Iunie la ora 12:00 și se încheie în Văliug în aceeși zi. Vă invităm să cunoașteți cele două destinații și noile trasee de mouintinabike din Munții Semenic și de la poalele Munților Țarcu.

2 iunie

Banat Brunch în Sat Bătrân organizat de WWF România și Asociația Magura Zimbrilor Armeniș cu sprijinul Primăriei Armeniș.

11:00 Bufetul gugulanilor servit la Sat Bătrân. Puteți consulta meniul complet, aici.

13:00 Tur ghidat în vatra veche din Sat Bătrân

━━ la pas prin sat și plimbare cu cal și căruță
━━ tur ghidat pe mountainbike și inaugurarea traseelor de bicicletă locale realizate de asociația Măgura Zimbrilor și Primăria Armeniș
━━ atelier de preparare a cașului pentru copii și adulți
━━ consignație cu obiecte din lada de zestre (bătăcui, procoviță, poniavă, strani, lucruri din ciurat, ștrinfi de lână, oale de pământ) și piață cu produse locale

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns