Ultimii trei ani de când Ghidul Banatului a luat naștere au fost fără doar și poate inediți. Cu siguranță că am simțit-o fiecare pe pielea noastră. Aici pe site, nu am dus lipsă de reportaje inedite, de poveștile unor oameni fabuloși și de descrierile unor locuri grozave, așa cum doar în Banat întâlnești. Și pentru că din 2022 au mai rămas doar câteva zile acum, ne-am gândit să vă lăsăm cu o temă de casă. Mai exact, să recitiți cele mai importante, inedite, spuneți-le cum vreți voi, articole și reportaje pe care le-am publicat din 2020 și până azi pe Ghidul Banatului. Să vă fie de bine, și să ne recitim cu același drag în 2023.

Fabuloasa grădină amenajată de un italian pentru nepoata lui, în vestul României. „Acum pot să mor liniștit, am văzut Raiul” – De departe cel mai citit articol din istoria Ghidul Banatului! O grădină doar pentru tine! Aceasta este senzația pe care ți-o dă „I Giardini di Zoe”, odată intrat în ea. Dacă mai ai norocul să fie și o dimineață liniștită de sâmbătă în care cei câțiva vizitatori se pierd printre plantele și arbuștii de pe aleile cu trepte de travertine și fântâni te simți proprietarul absolut și aristocrat al acestei minunății.
Primarul care lucrează fără salariu. Din banii care i se cuvin cumpără pomi pentru localnici și flori pentru doamne – Un primar din Banat lucrează de ani de zile fără salariul de primar care i s-ar cuveni. E vorba de primarul comunei Becicherecu Mic, Raimond Rusu, care cumpără din salariul de primar care i s-ar cuveni pomi fructiferi pe care îi oferă în fiecare primăvară localnicilor, cerând la schimb responsabilitate.
Ai rămas fără drojdie? Uica Mihai te învață cum să faci pâine de pandemie fără ea, doar cu bere – Articolul nostru preferat legat de pandemie! Criza virusului gripal care a paralizat o lume întreagă nu îl sperie pe Uica Mihai. Renumitul bucătar a fost însă speriat de lipsa drojdiei din magazine, care s-a vândut, în ultima perioadă, mai bine decât pâinea în sine. Uica însă a luat atitudine și, după ce a văzut că lumea se panica pentru că nu poate face pâine din făina cumpărată cu baloții, a scris o rețetă de pâine fără drojdie pe pagina lui de socializare.
Un bucureștean și doi bănățeni transformă un sat izolat din Munții Banatului într-un paradis turistic – Dacă nu ești bănățean, iubitor de drumeții pe munte sau turist dornic de aventură, este puțin probabil să fi auzit foarte des de cătunul Dobraia. Este una dintre cele mai izolate așezări de pe versantul sudic al Munților Cernei, arondat comunei Cornereva din Caraș-Severin.
Satul din Banat în care nu poți ajunge. O mină de aur pentru iubitorii de natură, locul nașterii unui cosmonaut – La Bulza trăiau câteva sute de persoane înainte de Revoluție. Astăzi? Dacă mai sunt 20. Bisericuța din lemn a satului, care poartă hramul Sf. Ioan Teologul și care a fost construită în 1820, este obiectivul turistic al așezării. Însă satul în sine este un obiectiv turistic, cu o frumusețe rară și un șarm aparte. Din cauza lipsei drumurilor însă, turiștii nu ajung prea des pe aici, deși așezarea a dat țării chiar și un astronaut.
Povestea milionarului italian care a cumpărat un sat depopulat, între Timişoara şi Arad, unde construieşte un paradis imobiliar – Italianul Osvaldo Martinelli a cumpărat un sat întreg, din judeţul Arad. Osvaldo a ajuns la Labaşinţ în 2007, la unul dintre partenerii săi de afaceri, care cumpărase mai multe terenuri în această zonă şi avea o casă de vacanţă. Atunci s-a îndrăgostit de aceste locuri şi a decis să investească şi să dezvolte un proiect cu trei componente: agroturism, imobiliar şi producţie. Povestea satului părăsit de lângă Lipova, cu izvoare de apă minerală şi cai sălbăticiţi, pe care milionarul italian vrea să îl readucă la viaţă, este la fel de interesantă.
Povestea hotelului din Băile Herculane restaurat cu 11 milioane de euro, recomandat în The Guardian pentru spa-ul unic în Europa – Turiștii găsesc în prezent la Minerva nu doar camere de patru stele, restaurant și un loc de relaxare, ci un adevărat exemplu de ospitalitate, lux și servicii la standarde extrem de ridicate. Atât de în bine s-a schimbat resortul în urma investiţiilor încât spa-ul din incinta acestuia a ajuns de două ori în publicații internaționale și în topurile făcute de acestea, publicații cum ar fi The Guardian. O tânără conduce acest cel mai de lux hotel din Banat. Are doar 33 de ani.
Mănăstirea care a mutat calea ferată. Povestea icoanei din Banat pictată de însuși Dumnezeu – Dintre nenumăratele lăcașuri de cult ale Banatului, undeva în Caraș-Severin există o mănăstire de-a dreptul specială. Este vorba despre Mănăstirea Piatra Scrisă, situată în apropiere de Armeniș, o zonă a Banatului care excelează prin frumusețea naturală de care dispune. În prima duminică după Rusalii, aici are loc slujba hramului mănăstirii, în mănăstirea care, deși are o poveste uluitoare, este mai puțin cunoscută față de alte lăcașuri de cult.
Un restaurant cu mâncare tradițională se deschide lângă Cascada Bigăr. Vedetele meniului vor fi coleășa cu brânză friptă și coroana din slăninuță – Turiștii care ajung începând cu această primăvară la celebra cascadă Bigăr vor putea servi și bucate tradiționale într-un restaurant construit în apropierea cascadei, lângă parcarea pentru mașinile turiștilor. Restaurantul va fi deschis de Ovidiu Lolea, care l-a atras în proiect și pe cunoscutul bucătar bănățean Marian Popovici, născut și crescut în Valea Almăjului.
Omul care vrea să transforme Munţii Banatului într-un paradis turistic, lansat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin – Este vorba despre milionarul Romeo Dunca, cunoscut pentru afacerile din transport, dar şi pentru proiectul de turism pe care îl derulează în Munţii Banatului. Dunca a devenit oficial membru al PNL în cursul săptămânii trecute.
Un sat din Banat vă aşteaptă în această primăvară cu mese îmbelșugate și plimbări cu căruța – Margina, unul dintre satele care promovează tradițiile și meșteșugul Banatului în lume, a dat drumul plimbărilor cu căruțele, meselor îmbelșugate de mic dejun și atelierelor de toate felurile pentru turiști. Începând cu luna martie, doritorii se pot înscrie la evenimentele organizate de Centrul Turistic Margina, unul dintre puținele centre turistice din România care funcționează la capacitate maximă.
Povestea familiei cu trei copii care a adoptat un băiețel cu nevoi speciale, abandonat în spital – O familie cu trei copii din Timişoara a devenit în urmă cu șase ani familie adoptivă pentru un copil cu nevoi speciale. Decizia a fost luată la începutul anului 2012, când una dintre fetiţe a propus ca familia ei „să facă ceva care să schimbe viaţa unei persoane“. Aşa a ajuns să fie adoptat Levi, un copil născut prematur şi abandonat în spital.
La doar 19 ani, un tânăr dintr-un sat timișean este unul dintre cei mai buni hairstylisti din Banat – Pasiunea pentru coafură şi-a descoperit-o la vârsta de numai 14 ani, de când a început să profeseze. De atunci au trecut 5 ani de zile, iar la 19 ani, Călin Celău este cel mai tânăr hairstylist din Banat. Deşi lucrează într-un mic salon amenajat acasă la el, în localitatea Cladova, clientela nu îi lipseşte. Vestea i s-a dus repede, iar talentul său a avut o mare contribuţie.
O bănățeancă a strălucit înaintea Nadiei Comăneci. Este prima sportivă care obținut rezultate mari în gimnastica românească – Alina Goreac s-a născut la Lugoj, în 1952, oraş de care nu s-a putut rupe niciodată. De altfel, aici locuieşte şi în prezent, deşi cea mai mare parte a vieţii şi-a petrecut-o în Bucureşti, atât ca sportivă, cât şi ca antrenoare. Lugojeanca este prima gimnastă care a reuşit să obţină marile rezultate din gimnastică românească, într-o perioadă în care România nu era atât de cunoscută în acest sport.
Un sat uitat de lume din Banat, pus de familia unei corporatiste pe harta turistică a României – Un teren amplasat la marginea unei păduri și folosit pentru tabere ocazionale de copii și tineri a fost transformat într-un camping perfect pentru cei care vor să „evadeze” în natură în căutare de liniște și aer curat. Campingul se află în Groși, satul de pe raza comunei Marginea din județul Timiș unde a copilărit și cosmonautul Dumitru Prunariu.
Cascada din Banat la fel de frumoasă ca și Bigărul. Se află pe traseul perfect pentru o drumeție – În același Parc Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, unde Bigărul bate toate recordurile de celebritate se află mai multe locuri frumoase de vizitat. Unul dintre aceste locuri este fără îndoială Cascada Beușnița, unde spectacolul naturii se vede în toată splendoarea, indiferent de anotimp. Aici apa se împletește cu stâncile calcaroase și redau imagini greu de uitat. Începutul verii e perfect pentru o drumeție în astfel de locuri, pentru că debitul nu e încă afectat de secetă.
Un aeroport din Banat, fără zboruri de peste 25 de ani, își începe oficial activitatea cu prima cursă charter pentru pasageri – Gabriel Olariu, lugojeanul care a preluat aeroportul din Caransebeș, a anunțat data la care primii pasageri vor ateriza pe cea mai nouă aerogară funcțională din Banat. În aeroport, omul de afaceri va investi, pe parcursul a mai mulți ani, în jur de 100 de milioane de euro. Este vorba despre data de 20 noiembrie, dată la care primii pasageri vor ateriza la Caransebeș, cu ajutorul unei curse charter de la București.
Povestea bisericii din Banat care a fost pusă pe roți și mutată, după ce Ceaușescu a dat ordin să fie demolată – Legendele urbane arată că, în 1985, Nicolae Ceauşescu a fost deranjat, în timp ce ţinea un discurs în balconul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, de faptul că avea în faţa ochilor o biserică. Atunci ar fi dat ordin ca aceasta să fie demolată pe motiv că nu are ce căuta în centrul oraşului.
Povestea peșterii din Banat în care are loc unul dintre cele mai faimoase concerte din toată Europa – La marginea unui mic sat de pe un drum ce leagă Lugojul de Făget, pe numele lui Românești, după ce treci peste niște dealuri potrivite parcă perfect de către natură, ajungi la o peșteră pe cât de frumoasă, pe atât de faimoasă în întreaga lume. De unde până unde o peșteră dintr-un deal bănățean să ajungă populară printre nu doar speologi, ci și cei mai importanți muzicieni și împătimiți ai muzicii de pe tot globul? Aceasta este, pe scurt, povestea Peșterii Românești.
O bănățeancă s-a dedicat ședințelor foto cu nou-născuți. Fotografiile sunt minunate – Imola Toda se ocupă de newborn sessions. Este un concept relativ nou în România. Această sesiune foto necesită o atitudine specială fiind una dintre cele mai sensibile ședințe foto. Este de fapt o sesiune foto pentru nou-născuți, a cărei realizare se face în primele 5-14 zile de viață. Adică atunci când și ca părinte ți-e teamă să îl ții în brațe. De ce atunci?
Înainte să vă spunem tradiționalul “La Mulți Ani!” vrem să vă mulțumim tuturor celor care ați trecut pragul virtual al casei noastre de povești și reportaje. Ați fost foarte mulți anul acesta, aproape 200.000 de vizitatori unici, care ați generat peste 310.000 de vizualizări pe acest site.
Este un număr important pentru noi, după trei ani de proiect. Ne revedem la anul, cu același chef de descoperit poveștile, oamenii și locurile Banatului. Vă mulțumim!