Locuri din Banat

25.000 de euro pentru punerea în siguranță a trei sectoare din Băile Neptun, aproape de colaps. Mai e nevoie de bani

Tinerii de la Herculane Project anunță că au reușit să adune o sumă importantă pentru reluarea lucrărilor de punere în siguranță a celei mai reprezentative clădiri din Herculane. Din 2017, Oana Chirilă, studentă la arhitectură și pasionată de conservarea patrimoniului cultural, împreună cu colegii săi din Asociația Locus s-au dedicat total acestui proiect îndrăzneț pentru a salva una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, Băile Herculane.

RETIM

„Am strâns 25.000 euro pentru Băile Neptun! Mai urmează să ajungă la noi în următoarea perioadă, prin sponsorizări, încă 3.000 euro. Iar pentru asta vă mulțumim! Avem 3 sectoare ale clădirii în stare avansată de degradare, după cum ne spun experții tehnici. Sunt chiar aproape de colaps. Pentru a interveni aici este necesară o sumă minimă de 60.000 euro”, anunță Oana Chrilă.

Fluturi și albine vii - expoziție

Statul privește nepăsător degradarea clădirii simbol

Situația Băilor Neptun este una ingrată. Cu o clădire ce aparține Primăriei Herculane și un teren ce are alți proprietari, imobilul se află sub sechestru din cauza cercetărilor și procesului de corupție care se desfășoară de zeci de ani. Clădirea însă, se degradează pe zi ce trece și se pierde un patrimoniu important al Banatului și chiar al Europei.
„Nu putem accesa fonduri publice / europene întrucât imobilul se află în litigiu. În cei aproape 7 ani de proiect am solicitat de nenumărate ori sprijinul Statului Român, atât noi, cât și administrația locală. Am făcut cerere de includere a întregului ansamblu arhitectural pe lista indicativă UNESCO. Am adus la Băi experți, ingineri, arhitecți, restauratori și dulgheri pentru a vedea ce putem face și cum putem să intervenim cât mai mult în limita bugetului disponibil. Anul acesta trebuie să intervenim, altfel sectoare ale monumentului chiar se vor prăbuși, iar mai apoi recuperarea acelui material istoric valoros și conservarea clădirii vor fi și mai dificile”, mai spune Oana Chirilă.

Reprezentanții Herculane Project fac apel din nou la susținători, pentru a nu pierde clădirea.

„Voi ați fost cei care ne-ați susținut până acum și pentru asta vă mulțumim și venim în fața voastră din nou, pentru a vă cere ajutorul. Vă rugăm! Sponsorizați! Donați! Haideți pe șantier, atunci când îl vom începe!
Ne puteți susține eforturile astfel:
Trimite SMS la 8845 cu textul HERCULANE și donează 2 euro lunar.
 Cumpără unui Bilet virtual la Băi în valoare de 5 euro | 25 lei.
 Cont Asociația LOCUS, CUI 38615380
RO87BTRLRONCRT0421032702
RO64BTRLEURCRT0421032701
 Sponsorizează-ne via contract de sponsorizare: contact@herculaneproject.ro / www.herculaneproject.ro

Peste 2.500 de persoane au sprijinit proiectul

Proiectul de salvare a Băilor Neptun a întâmpinat numeroase obstacole, de la negocieri cu administrația locală și proprietarii clădirii la dificultăți juridice și lipsă de finanțare.

Cu toate acestea, echipa Herculane Project a reușit în prima etapă a proiectului să strângă 58.000 de euro din cei 103.000 necesari șantierului de restaurare.

„Peste 2500 de persoane din societatea civilă au contribuit și ne-au ajutat să strângem 18.000 de euro în doar trei săptămâni, iar doi sponsori privați au donat 40.000 de euro.”, arată Oana Chiirilă

Prima etapă a șantierului s-a încheiat cu succes, în noiembrie 2019, implicând intervenții esențiale pentru securizarea clădirii. Au fost realizate lucrări de igienizare, protejare a elementelor arhitecturale și depozitare a elementelor aflate în pragul prăbușirii.

„Dar totuși, o parte a clădirii s-a prăbușit. Deci, ce ne-a adus aici? Probleme juridice privind proprietatea, lipsa unui partener administrativ de încredere, legislația inadecvată, lipsa finanțării și peste treizeci de ani de indiferență, corupție și lipsa unei viziuni integrate asupra patrimoniului cultural.(…)În 2021 povesteam cum prin puterea comunității această bijuterie a Europei poate renaște. Astăzi, trei ani mai târziu, avem alături de noi antreprenori, arhitecți și designeri, artiști, instituții de prestigiu și o comunitate de voluntari și susținători și împreună dezvoltăm o viziune pentru acest loc.

Pentru mine, Herculane rămâne cea mai importantă stațiune balneară din România, având un potențial enorm de reactivare pe mai multe paliere: turism, cercetare, artă și cultură. Iar Băile Neptun pot fi motorul de reactivare economică al întregului oraș. Un mix de funcțiuni: baie de tratament, centru spa & wellnes și funcțiuni comerciale vor restarta întreg circuitul turistic al stațiunii. Chiar dacă acum există mari blocaje juridice, noi (Herculane Project) căutăm soluții pentru a ieși din impas și tehnice și juridice. Iar aici ne bazăm pe sprijinul și cooperarea partenerilor și a colaboratorilor cu mult mai multă experiență decât a noastră”, mai spune Oana Chirilă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns