“Motivul pentru care am făcut gestul acesta este pentru că fiul meu, de 11 ani, mi-a spus că trebuie să-i ajut pe aceşti tineri. Am văzut iniţiativa acelor tineri arhitecţi legată de Herculane şi la un moment dat am făcut o vizită la Herculane cu copiii şi am vizitat atât baia asta imperială, cât şi alte clădiri de acolo care au istorii similare şi o soartă la fel de tristă. În al doilea rând, cred că este grozav că în sfârşit tânăra generaţie începe să se implice din ce în ce mai tare în astfel de proiecte culturale sau sociale şi cred că genul acesta de iniţiativă trebuie încurajat şi susţinut. Consider că această clădire, dacă e repusă în valoare şi dacă ea devine un loc cultural sau social, poate ajuta Băile Herculane, care sunt un loc fantastic, să-şi regăsească calea şi să redevină o staţiune celebră în Europa”, a declarat Ovidiu Sandor, la acea vreme, pentru Adevărul.
Aşa s-a ajuns la suma de 40.000 de euro strânsă din donaţii. De curând, însă, fraţii Pavăl, patronii Dedeman, au făcut acelaşi gest şi s-au alăturat proiectului cu încă 18.000 de euro, iar suma totală a ajuns în acest moment la 58.000 de euro, fapt ce le-a permis celor de la Asociaţia Locus să demareze lucrările.
„Noi, tot ce facem acum, facem din banii pe care am reuşit să-i strângem până acum, adică 58.000 de euro, iar devizul nostru a fost de 103.000 de euro. Încă avem nevoie de donaţii şi de sprijin. Aici îi rugăm pe cei care au fost alături de noi să ne susţină în continuare să putem duce proiectul la final”, spune Oana Chirilă. Reprezentanta Asociaţiei Locus afirmă că următorul pas este un proiect de reabilitare totală a clădirii. Acesta poate fi posibil doar după rezolvarea situaţiei jurdice a imobilului, deoarece acum mai există procese privind terenul pe care se află clădirea, care nu aparţine primăriei, ci unor proprietari privaţi.
A fost dotată cu 32 de cabine individuale şi două bazine mari construite din marmură roşie în cele două extremităţi, alimentate cu apă termală de la izvoarele Neptun I şi IV. Dintre toate încăperile, cea mai impresionantă este camera de primire, bogat ornamentat în culori care încă se păstrează, mijlocul sălii este accentuat de o fântână arteziană din ceramică Degradarea Băilor Neptun a început după anii ’90, ani în care întreaga staţiune s-a pierdut în păienjenişul afacerilor politice, care l-au avut în spate pe social-democratul Iosif Armaş.