Evenimente

A început cel mai mare festival al maghiarilor din Timișoara. Un weekend plin de evenimente în piețele Victoriei și Libertății

Ediţia a IX-a a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara a demarat joi seara, cu gala de deschidere care a avut loc pe scena din Piața Victoriei. La eveniment au fost prezente oficialități locale și invitați din România, Ungaria (Csaki Bela, vicepreședintele Comitatului Csongrad) și Serbia (Buranyi Hajnalka, primarul localității Zenta).

RETIM

După momentul ecumenic la care au participat bisericile timișorene, în frunte cu episcopul romano-catolic Csaba Pal, pe scenă au urcat Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timișoara și președintele Asociației Bastionul-Varbastya, primarul Dominic Fritz, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și Potápi Árpád, secretar de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

„Organizăm Zilele Culturale Maghiare pentru a noua oară consecutiv. Doresc să mulțumesc Primăriei Timișoara și Centrului de Proiecte pentru sprijinul substanțial acordat. Una dintre valorile marcante ale orașului Timișoara este inter- și multiculturalitatea. În timpul organizării evenimentului, eram aproape descumpăniți că nu am primit sala Operei pentru deschidere. Apoi, pe rând, am pierdut și Cinema Timiș, și Sala Capitol, dar ne-am dat seama că, la fel ca la prima ediție a Zilelor Maghiare din Timișoara, putem spune din nou: piața centrală ne aparține. Ne putem aduna din nou în zona istorică a orașului, putem să ne auzim vocile, să cântăm și să ne bucurăm unii de alții”, a spus Peter Tamas.

Primarul Dominic Fritz a subliniat latura multiculturală a Timișoarei.

„Este o bucurie să ne reîntâlnim la Zilele Culturale Maghiare. Celebrăm contribuția maghiarilor în toate secolele în care au activat în Timișoara, celebrăm cultura maghiară, încă atât de vie în Timișoara, și faptul că încă contribuie la existența Teatrului Maghiar, a Liceului Bartok Bela, a multor biserici și comunități, precum și la Casa Maghiară, deschisă recent. Maghiarii sunt prezenți în viața Timișoarei și îmbogățesc acest oraș. Acest lucru nu este valoros doar pentru maghiari, ci pentru noi toți, pentru întreaga comunitate. Toți avem nevoie să învățăm unii de la alții, toți trebuie să exersăm empatia față de cei care vorbesc o altă limbă și toți putem descoperi că diferențele dintre noi ne fac mai puternici. Diversitatea din Timișoara este o sursă de inovație. Timișoara trăiește acest spirit multicultural, care l-a făcut atât de faimos”, a spus Dominic Fritz.

Alin Nica, președintele CJ Timiș a vorbit despre buna înțelegere dintre etniile din județ.

„Sărbătoarea culturii maghiare construiește an de an punți de legătură între tradiție și modernitate. Vă mulțumim că păstrați vie flacăra moștenirii istorice care se leagă atât de profund de parcursul vieții din regiunea Banatului. Comunitatea maghiară este extrem de activă în societatea timișoreană de ieri și de astăzi. Alături de români, germani, sârbi, slovaci, evrei și toate celelalte etnii și confesiuni, ați construit un spațiu al conviețuirii pașnice, o adevărată Uniune Europeană la scară locală. În graiul bănățean avem cuvinte de origine maghiară, în bucătăriile noastre avem rețete moștenite de la maghiari, iar pe clădirile pe care le admirăm vedem semnătura culturii maghiare. Dar poate cel mai important element este momentul Revoluției din 1989, când toate etniile conviețuitoare au sărit să apere un prelat maghiar, de unde a pornit scânteia revoluției eliberatoare de comunism”, a spus Nica.

Potápi Árpád a observat și schimbările benefice care s-au petrecut în Timișoara ultimilor ani.

„Nu doar cu ocazia Zilelor Maghiare am ocazia să vizitez Timișoara, ci în ultimii ani am venit aici la numeroase evenimente ale comunității maghiare. Aceste ocazii dovedesc că Timișoara a fost și în trecut, dar este și azi un oraș multicultural, mândru de moștenirea sa și de cetățenii săi. Motoul acestui eveniment este: Fără granițe. Putem spune că, prin acest eveniment, locuitorii de aici, români, germani, sârbi, au ocazia să fie alături de maghiari, să le cunoască cultura, limba și gastronomia. Acest oraș a avut mereu o importanță mare pentru maghiari în istorie. Timișoara a fost capitala Regatului Ungariei până în 1323… Sunt multe personalități de care putem să fim mândri. Pentru că vin des în Timișoara, văd dezvoltarea, văd câte lucruri bune s-au făcut în ultimii ani. Vreau să-l felicit pe primar cu această ocazie”, a spus oaspetele din Ungaria.

Asociația Bastionul-Varbastya a pregătit un program variat pentru acest weekend, în piețele Victoriei și Libertății: concerte pop-rock cu trupe din Ungaria și Ardeal, muzică și dansuri populare maghiare, gastronomie specifică, târgul meșteșugarilor cu produse handmade, ateliere și activități pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport și spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria și Timișoara, și multe altele.

Evenimentul face parte din proiectul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara – edițiile Fără frontiere, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns