Așteptată cu nerăbdare de iubitorii naturii, laleaua pestriță și-a făcut apariția în Banat, oferind un spectacol deosebit în rezervația Lunca Pogănișului. Cu petalele sale delicate și nuanțele variate, această floare rară înflorește o singură dată pe an, captivând privirile celor ce iubesc frumusețea naturală.
Situată la o distanță de doar jumătate de oră de mers cu mașina de la Timișoara, rezervația Lunca Pogănișului este o comoară naturală ce adăpostește lalea pestriță și habitatul său distinct. Încă din 1974, această zonă protejată a fost înființată special pentru a conserva această specie vulnerabilă, având o suprafață protejată de 75.50 hectare și fiind localizată pe teritoriul comunelor Tormac și Sacoșu Turcesc.
Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris) se află în pericol din cauza defrișărilor, a pășunatului excesiv și a comerțului ilegal. Această floare fragilă crește doar în locuri umbroase, iar în ciuda eforturilor de conservare, este amenințată de dispariție.
Cu toate acestea, în perioada primăverii, începând de la sfârșitul lunii martie până în aprilie, iubitorii de natură au privilegiul de a admira laleaua pestriță în toată splendoarea ei.