Locuri din Banat

A murit Johannes Poigenfürst, inițiatorul Clinicii Casa Austria. A fost cel mai modern spital din Timișoara la acea vreme

Johannes Poigenfürst, fostul șef al secției de chirurgie traumatologică de la Spitalul Lorenz-Böhler, a încetat din viață. Poigenfürst a fost inițiatorul Casei Austria, din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

RETIM

În calitate de șef al chirurgiei de traumatologie în Spitalul de Accidente Lorenz-Böhler al Asigurărilor Generale de Accident AUVA, Poigenfürst a ajutat mii de oameni după accidente grave de muncă, salvându-le viața. A fost co-editor la publicațile „Traumatologie actuală” și „Traumatologie” și expert în domeniul său.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Poigenfürst a inițiat și construcția Clinicii Casa Austria din Timișoara.

Casa Austria, centru pentru chirurgie plastică și de Mari Arși”

Activitatea de chirurgie plastică în Spitalul Judeţean din Timişoara a început în 1983, prin înfiinţarea unui departament de specialitate în cadrul Clinicii Chirurgie. Din 1987 s-a înfiinţat Clinica de Chirurgie Plastică, condusă de medicul chirurg Tiberiu Bratu, înfiinţându-se ulterior şi disciplina de specialitate la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş.

Iniţial activitatea secţiei s-a desfăşurat la parterul clădirii principale a Spitalului Judeţean, folosind facilităţile blocului operator şi serviciile de investigare (laborator, radiologie, explorări funcţionale, etc) existente în spital.

Din 2003 activitatea secţiei se desfăşoară în clădirea Casa Austria, construită cu contribuţia poporului austriac (fundaţii, companii, dar şi simpli cetăţeni), la iniţiativa profesorului Johannes Poigenfürst din Viena.

Practic, clădirea s-a făcut în vreo zece ani. Primăria a dat doar terenul și austriecii au construit. A fost dotat cu aparatură de ultimă oră, arăta ca o clinică privată și a fost cel mai modern spital din Timișoara la acea vreme.

Incinta găzduieşte două secţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (Chirurgie Plastică şi Politraumatologie), compartiment propriu de Anestezie şi Terapie Intensivă, serviciu de radiologie, compartiment de kinetoterapie, unitate de primire a urgenţelor, bloc operator.

Clădirea este construită după standarde moderne, oferind condiţii de cazare la standarde europene, circuite funcţionale şi o dotare corespunzătoare, ameliorată continuu şi prin efort propriu al personalului secţiilor şi compartimentelor (finanţare prin proiecte de cercetare, studii clinice, alte resurse alternative).

La Casa Austria funcționează și Centru pentru “Mari Arşi”. Lucrările pentru amenajarea celor trei boxe au demarat la începutul anului 2016, în urma alocării de către Consiliul Judeţean Timiş, a sumei de 900.000 de euro. Banii pentru dotarea cntrului pentru Mari Arşi, 3,5 milioane de euro, au fost asiguraţi de Ministerul Sănătăţii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns