Oameni din Banat

Actrița timișoreană Ioana Iacob și documentarul Superhombre, nominalizări la Premiile Gopo

Ioana Iacob, actriță a Teatrului German de Stat Timișoara, este nominalizată la Premiile Gopo, ediția 2021, la categoria „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”, pentru rolul Mama din filmul ”Tipografic Majuscul”, de Radu Jude.

RETIM

Ioana Iacob s-a născut pe 24 februarie 1980 şi este absolventă a Secţiei de Actorie în limba germană din cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, studiu pe care îl încheie în anul 2002. Alături de pregătirea ca pedagog teatral ce a avut loc la Köln la un an de la absolvire, Ioana a jucat pe scena Teatrului German în numeroase roluri. A jucat și în filme, colaborarea cu Radu Jude, fiind a doua după „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, apărut în 2018, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2019.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

”Tipografic Majuscul”, o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, s-a lansat în cinematografele din România pe 21 februarie, înainte de premiera din cadrul Festivalului de Film de la Berlin, unde a fost inclus în secțiunea competițională Forum.
Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Povestea lui e pusă în scenă aşa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, din aceeaşi perioadă.

„Superhombre”, povestea timișoreanului Horia Colibășanu, nominalizare la documentar

Filmul care spune povestea timișoreanului Horia Colibășanu, „Superhombre”, în regia lui Lucian Mircu și Mircea Gherase, este și el nominalizat la premiile Gopo, la categoria documentar.
„Superhombre” este povestea celui mai performant alpinist de mare altitudine din România, spusă din trei perspective: cea de sportiv de top, cea de soț și tată și cea de medic stomatolog. Echipa de filmare l-a urmărit pe Horia timp de trei ani. Atât în expediții, cât mai ales acasă. „Aș vrea ca oamenii să vadă că viața alpiniștilor e mult mai normală decât se crede. Titlul filmului e ironic. Eu sunt un tip normal, care își iubește meseria, familia și prietenii. E un documentar despre viața mea în munți, dar și despre viața mea cotidiană”, explică Horia Colibășanu.

Horia Colibășanu este românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine. Are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, se cațără în stil pur alpin, fără șerpași de altitudine și fără oxigen. Este singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume.
Filmul „Superhombre” a fost selectat în competițiile internaționale la festivalurile de film și cultură montană din Poprad (Slovacia), Cracovia (Polonia) și Bilbao (Spania). Montajul a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări profesionale.

.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns