Locuri din Banat

Alianță pentru Herculane! Experții de top din mai multe domenii se pun la lucru ca să salveze celebra stațiune

În perioada 1-17 septembrie, orașul Herculane este epicentrul unui eveniment de importanță națională, marcând debutul primei bienale din România dedicată exclusiv patrimoniului cultural. Evenimentul, intitulat „Heritage First!”, este organizat de către Herculane Project, Asociația de la 4 și ACIA, și reprezintă o mișcare hotărâtă pentru a salva și reînvigora bogatul patrimoniu cultural al stațiunii, marcând astfel cea mai importantă inițiativă de acest gen de la Revoluția din 1989 încoace.

Fidelity by Iulius Mall

Printre invitații de marcă la acest eveniment se numără personalități de referință precum Irina Iamandescu, director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, președinte al Ordinului Arhitecților din România, Sorin Predescu, director al Direcției de Cultură Timiș, și Nicoleta Moise, director al Direcției de Cultură Caraș-Severin. De asemenea, sunt prezenți reprezentanți ai unor asociații cu activitate semnificativă în domeniul patrimoniului, cum ar fi Mihai Moldovan de la Asociația Prin Banat, Alina Chiciudean de la Asociația Arche, și Irina Leca de la Studio Govora. Evenimentul a reușit să atragă în egală măsură oameni din domeniul comunicării și influenceri, precum Toader Păun, Silviu Barbul și Bogdan Buzuleac, alături de oameni de afaceri care au investit sume semnificative în reabilitarea unor resorturi turistice de trei și patru stele.

RETIM

„Toți invitații noștri, de la arhitecți, designeri și ingineri la specialiști în economie, IT și comunicare, ne vom uni în grupuri de lucru pentru a dezvolta propuneri, proiecte și strategii pe diverse tematici, pe care le vom prezenta autorităților locale. Aceste tematici includ urbanismul, conservarea patrimoniului, și promovarea turistică, printre altele. Ne bucurăm că am reușit să aducem la Herculane oameni de excepție din România și că vom putea colabora pentru binele stațiunii. Este evidentă nevoia de expertiză profesională pentru a face față provocărilor actuale.”, a declarat Oana Chirilă, președintele Herculane Project.

Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România, prezent la eveniment, a subliniat că bienala organizată la Herculane reprezintă un pas crucial pentru salvarea stațiunii.

„Băile Herculane sunt recunoscute la nivel mondial pentru arhitectura lor balneară de o valoare și calitate extraordinară. Cu toate acestea, stațiunea se confruntă cu o situație critică. De exemplu, în cazul clădirii Băile Neptun, una dintre construcțiile emblematice ale nucleului istoric al stațiunii, putem spune că este ultimul moment în care putem interveni pentru a o salva înainte de a se prăbuși. De ce suntem în această situație după 30 de ani de democrație? Aici intră în joc atât probleme de natură juridică și legislativă, cât și incapacitate administrativă la nivelul autorităților. Avem un patrimoniu cultural valoros, dar trebuie să fim mai eficienți în protejarea lui,” a concluzionat Bâlici.

Bâlici a mai subliniat că situația de la Băile Herculane nu este izolată, astfel de probleme fiind răspândite pe întreg teritoriul țării. El a îndemnat autoritățile locale și centrale să vadă colaborarea cu coaliția de specialiști de la Herculane ca pe o oportunitate de sprijin și nu ca pe un conflict sau atac asupra lor. Dacă proiectul de la Herculane reușește, ar putea deveni un model pentru restul stațiunilor balneoclimaterice din țară, inspirând astfel inițiative similare pe întreg teritoriul României.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns