”Ambulanța pentru Monumente” a anunțat calendarul intervențiilor ce vor avea loc anul acesta. 21 de monumente istorice din toată țara se află pe listă, dintre care patru în Banat. Prima intervenție va fi în perioada 21 martie – 30 aprilie la Biserica Romano-Catolică „Sf. Vendelin” din Ofsenița, comuna Banloc, jud.Timiș.
”Acțiunea de punere în siguranță a fost începută în anul 2020 și urmează să fie finalizată la finalul lunii aprilie 2021. Este nevoie de ajutor la construirea structurii de protecție a zidului nordic al navei, completarea părților degradate ale acoperișului din zona altarului, completarea zidăriei turnului și construirea unui acoperiș nou pentru turn, realizat la sol”, arată reprezentanții Asociației.
Cea de-a doua acțiune va fi la Biserica Romano-Catolică/ Mausoleul Csávossy din Bobda, comuna Cenei, în perioada 26 – 29 aprilie. Este nevoie de voluntari pentru igienizarea vegetației din jurul monumentului, prin toaletări și defrișări, degajarea molozului din interiorul și exteriorul clădirii, dar și la inventarierea și depozitarea elementelor de patrimoniu mobil. În iulie se va interveni la Depozitul de cereale din comuna Giera, jud. Timiș, iar în luna august la Turnul de alimentare furnal, Ansamblu stăvilar şi canal aducţiune apă, din Bocșa, județul Caraș-Severin.
”Nu uitați că vă puteți înscrie la oricare dintre intervenții până în 31 martie! Vă rugăm să ne transmiteți numele, adresa de email, numărul de telefon și perioada pentru care doriți să vă înscrieți, pe mail-ul ambulantapentrumonumente@prinbanat.ro sau la numărul de telefon 0720027690 (Ioana Tiran)”, este mesajul Asociației.
Sprijiniți de Prințul Charles!
Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.
Conform inițiatorilor proiectului, peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător. Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenții la clădiri, precum biserici, mori de apă, conace, stații CFR ori ruine de fortificații. Principalul susținător al proiectului este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, prin The Prince’s Foundation și Anglo-Romanian Trust for Traditional.
”Ambulanţa pentru Monumente Banat”, Premiul Publicului în 2020 la Haga
”Ambulanța pentru Monumente Banat” s-a născut în 2018, fiind un proiect finanțat din Timbrul de Arhitectură de către Ordinul Arhitecților din România și coordonat de către Asociația pentru Patrimoniu Activ- PACT în parteneriat cu Asociația Monumentum, cea care a dat naștere acestui proiect în Transilvania, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și Direcțiile Județene pentru Cultură Timiș și Caraș-Severin. Printre monumentele asupra cărora a intervenit în Timiș se numără Bisericile de lemn de la Dragomirești și Crivina, Biserica de la Jupânești sau Cula de la Banloc, iar în județul Caraș – Severin Moara ”Îndărătnica de la Părete” din Eftimie Murgu.
În luna noiembrie a anului trecut, ”Ambulanţa pentru Monumente Banat” a câştigat la Haga Premiul Publicului la Premiile Europa Nostra 2020, cea mai înaltă distincție a Europei în domeniul patrimoniului, la care au participat 21 de inițiative din 15 țări europene. Timișorenii au obținut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.
Începând din acest an, proiectul ”Ambulanţa pentru Monumente Banat” va fi implementat de către Asociația Prin Banat. Echipa de coordonare este formată din Simona Iovănescu, Daiana Maciulschi, Mihai Moldovan, Mădălina Nica, Dragoș Mihai Nuță, Sorin Silaghi, Ioana Tiran și Bettina Varga.