Tinerii arhitecți de la Ambulanța pentru Monumente Banat au o nouă intervenție de urgență. În perioada 21-30 iunie, voluntarii asociației vor acorda “primul ajutor” celei mai vechi biserici de lemn din Banat, aflată la Crivina de Sus, în județul Timiș.
“Pentru noi, biserica de la Crivina de Sus nu este numai cea mai veche biserică de lemn datată printr-o inscripţie din Banat, ci este locul unde o parte din echipa noastră s-a cunoscut. În timpul atelierelor interdisciplinare organizate vară de vară în jurul bisericii, începute acum 5 ani am învăţat să iubim şi să protejăm patrimoniul nostru, fie el mobil sau imobil, construit sau natural.
Edificată în Ilia în 1677, biserica va fi demontată, apoi transportată cu pluta pe Mureş, trasă de boi peste dealuri şi adusă la Crivina de Sus aproape 100 de ani mai târziu. Biserica de la Crivina de Sus, leagă aşadar Transilvania de Banat, aşa cum a ştiut să aducă şi să lege atâţia oameni în jurul său.
Facem aşadar, apel la voluntari pentru a da o mână de ajutor bisericii aflată în şantier de restaurare. Toţi cei interesaţi trebuie să-şi aducă cort, sac de dormit şi bocanci. Masa va fi organizată în sat”, arată voluntarii de la Asociația Monumetelor din Banat. Cei care vor să se alăture acestei intervenții pot suna la stud.arh. Daiana Maciulschi 0756306007 și stud. arh. Mădălina Nica 0732156597, pentru comfirmarea prezenței.
Ce înseamnă Ambulanța pentru Monumente Banat
Proiectul Ambulanța pentru Monumente Banat este un proiect cultural fiind coordonat de Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT, cu sprijinul Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Casa Artelor – Directia Judeteana pentru Cultura Timis şi FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara.
Atelierul interdisciplinar în jurul bisericii de lemn de la Crivina de Sus a fost inițiat de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritoriala Vest prin proiectul Biserici înlemnite din Banat / Wooden Churches of Banat / CEVA Patrimoniu.
Ambulanţa pentru Monumente Banat, care are ca obiectiv salvarea patrimoniului imobil, prin punerea în siguranţă a unor obiective importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps cu ajutorul voluntarilor.
“Ambulanţa pentru Monumente Banat este un vlăstar al proiectului care a debutat în Transilvania, unde ei au experienţă de câţiva ani buni pe intervenţii de urgenţă. Proiectul nostru este prima implantare a acestui proiect altundeva decât în Transilvania şi care se doreşte să se dezvolte la nivelul întregii ţări. Este coordonat de către Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, cei care au dat viaţă acestei idei în Transilvania, cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, de unde ne vin majoritatea voluntarilor, care sunt studenţi. Noi facem intervenţii de urgenţă, nu restaurăm. Noi acţionăm exact ca o ambulanţă, adică la fel cum o ambulanţă ia bolnavul de pe stradă şi îl resuscitează şi îl duce la spital, la fel facem şi noi cu monumentele. Intervenim acolo unde este nevoie, aducem monumentele într-o stare de echilibru şi practic le prelungim viaţa până la restaurarea propriu zisă”, a declarat arhitecta Diana Belci, coordonatoarea proiectului.
Pe lângă intervențiile de urgență, la monumentele din Banat, membrii asociației își doresc să-i facă pe bănățeni conștienți de valoarea monumentelor aflate în această zonă a țării și de importanța salvării și reabilitării lor.
”Echipa noastră e cât de cât închegată, dar noi suntem deschişi tuturor celor care vor să se alăture.. Pentru că, de fapt, scopul acestui proiect este să conştientizăm importanţa pe care o are intervenţia pe patrimoniu. Adică noi avem practic nevoie de un <<SMURD>> foarte puternic pentru stadiul în care se află monumentelor noastre, dar dincolo de lucrul acesta foarte concret, noi avem nevoie să conştientizăm că patrimoniul este o chestiune legată de identitatea naţională, iar pentru comunităţile locale este foarte important să înţeleagă că au aceste bunuri cu care să se mândrească şi care fac parte din identitatea noastră, pe care trebuie să le preţuiască şi să le protejeze”, a mai adăugat Diana Belci, coordonatoarea proiectului.
Felicitări pentru inițiativă,ma rog lui Dumnezeu sa aveți parte de multi voluntari și mult sprijin financiar. In cea de a doua zi de voluntariat am fost împreună cu Lucian și am reprezentat PRO Romania Lugoj la acțiunea de restaurare a celei mai vechi biserici de lemn din zona Făgetului,acțiunea va continua și în luna Iulie,sper ca Luni 01 07 2019 dis de dimineață,sa mergem la voluntariat cu mașina plina,depinde doar de dumneavoastră sa sacrificați măcar o zi pentru a face munca voluntara. Pentru informații ma puteți contacta la tel 0737010333. Dumnezeu sa ne binecuvânteze pe toți cu multa dragoste pentru El și pentru aproapele nostru!