Locuri din Banat

Amintiri din epoca tovarășului. Muzeul din Timișoara dedicat vieții cotidiene din comunism

Sub un bar din Timișoara, undeva la subsol, într-un apartament ca pe vremuri există un muzeu. Nu un muzeu oarecare însă, ci unul dedicat vieții cotidiene de pe vremea comunismului. Îi spune chiar așa, Muzeul Consumatorului Comunist, deviza locației fiind simplă: “Dragi tovarăși, vizitați-vă trecutul!” Mai direct de atât, nici că se putea.

RETIM

Ideea a venit după ce proprietarul muzeului, Ovidiu Mihăiță, pasionat de tot ce ține de istoria din vremurile defunctului, s-a săturat să aștepte ca autoritățile să pună bazele unui astfel de muzeu în Timișoara. Acesta, văzând că a lui colecție de obiecte din vremurile comuniste se mărește văzând cu ochii, a decis să pună de-un muzeu unde fiecare român sau străin, mai tânăr sau mai bătrân, să poată vedea cu ochii lui cum se trăia pe atunci.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Ce consumau oamenii în comunism

Încă de la deschiderea locației în 2015, muzeul a devenit în scurt timp o atracție nu doar locală, ci de proporții internaționale. Au venit aici vizitatorii din toată lumea, inclusiv oameni care în comunism nu ar fi putut mișca un pas pentru a-și câștiga traiul. Jurnaliști, vloggeri sau influenceri, cu toții au prezentat micul muzeu pe canalele lor media urmărite de sute de mii de suflete de pe tot mapamondul.

Ce găsește vizitatorul de rând în muzeu? Pe scurt, de toate. Orice obiect ți-ai putea imagina, îl vei găsi în micul apartament care, cum era și de așteptat, înfățișează modul în care arăta o locuință de la bloc în vremurile tulburi ale comunismului, fiind format din hol, sufragerie, bucătărie, baie și camera copiilor. Toate obiectele pe care le găsește vizitatorul prin aceste camere se găseau pe rafturile magazinelor de odinioară.

De exemplu, la muzeu puteți vedea celebrele scobitori aperitiv, care veneau în diferite culori, aveau forma unor mici săbii și cu care îți puteai scobi din dinți resturile de la mâncarea pe care nu o mâncai la cină câteodată. Sticle de ulei, care pe atunci venea la sticlă de sticlă, dunt de asemenea expuse în muzeu, alături de bibelouri, jucării, pistoale de lipit electrice, cărucioare pentru copii, cutii de chibrituri și alte peste 500 de obiecte.

Când, unde, cum?

Muzeul Consumatorului Comunist este deschis de obicei între orele 10 dimineața și 23 noaptea. Locația funcționează din 16 mai 2015, când Ovidiu, proprietarul, a deschis muzeul chiar în noaptea dedicată acestora.

Exponatele pot fi vizitate la subsolul localului Scârț, Loc Lejer de pe str. Laszlo Szekely nr. 1 (fosta Zoe) din Timișoara. Cum puteți vizita muzeul? Simplu: intrați și îl vizitați! Nu există nicio taxă de intrare, însă dacă vă surâde vizita, puteți lăsa o donație modică la ieșire. Sau puteți să vă arătați aprecierea consumând ceva de la barul de deasupra.

Însă cel mai important este să nu uitați să lăsați toate exponatele din muzeu acolo unde le găsiți…

sursa foto: Facebook.com/MuzeulConsumatoruluiComunist

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns