În urmă cu 81 ani, la 24 aprilie 1943, se năștea, la Timișoara, Florin Medeleț, unul din cei mai cunoscuți istorici, arheologi și muziografi români. Educat la Liceul Andrei Şaguna din Braşov, și-a făcut studiile universitare la Cluj, iar apoi, din 1965 și până în 1991 a lucrat la Muzeul Banatului din Timișoara.
“Inteligența și acribia lui au fost cartea de vizită pe care academicianul Constantin Daicoviciu l-a folosit pentru a-l recomanda profesorului Marius Moga. La acea vreme, Moga, directorul Muzeului Banatului, căuta un tânăr talentat și ambițios pentru a dezvolta un muzeu modern. Începând cu iarna anului 1965, tânărul arheolog și muzeograf Florin Medeleț și-a dedicat întreaga viață științifică Muzeului Banatului și cercetărilor arheologice din regiune”, spun cei de la Muzeul Național al Banatului.
A fost muzeograf, muzeograf principal, șef de secție, director adjunct științific, și mai apoi director al Muzeului Banatului, în perioada 1974 – 1980.
Sub conducerea sa ca șef de secție, apoi director, instituția a fost modernizată și dezvoltată, organizând numeroase expoziții tematice temporare și permanente, atât în Timișoara cât și în alte localități din Banat.
A fost primul specialist care, studiind 25 de brățări spiralate din argint găsite în jurul Sarmisegetusei, a înțeles că acestea depășeau sensul strict de podoabe, încadrându-le într-un context ritualico-magic.
“Spiritul său creator s-a manifestat nu doar în plan științific, ci și literar. Participând la cenaclul literar studențesc alături de personalități marcante, debutează cu poezie în 1971 la revista Tribuna, și cu proză în același an în revista Orizont. Opera sa literară culminează cu publicarea colecției de poezii <De capete, de pajuri, de-ntâmplare> în 2003, aducând în lumină complexitatea personalității sale”, mai spun cei de la Muzeul Banatului.
Din 1991 a lucrat la Institutul român de tracologie.
A scris peste 150 de articole și studii în arheologie în care a prezentat cercetările sale despre cetăți, necropole, așezări dacice dispuse în Banat și Transilvania.
Recunoașterea profesionalismului său a venit sub forma diplomelor de onoare și medaliilor acordate de Muzeul Banatului, Ministerul Culturii și Cultelor, precum și prin acordarea Ordinului Național Serviciu Credincios în rang de Cavaler.
Medeleț a murit în data de 8 iunie 2005.