INEDITOameni din Banat

Arhitecta care a creat cea mai frumoasă căsuță din lut, te învață în 5 zile cum să-ți construiești propria casă verde

Arhitecta timişoreană Ileana Mavrodin, cea care a construit casa de cob celebră, de pe malul Nerei, de la Sasca Montană, judeţul Caraş-Severin, anunță un nou curs de inițiere, în cursul acestui an, în perioada iulie – august.

RETIM

Ileana Mavrodin și căsuța ei au ajuns celebre după ce, în 2014, revista The Natural Homes a pus căsuța construită de arhitecta din Banat, pe primul loc, într-un Top 10, a celor mai frumoase mici căsuţe de cob din lume.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Casa, care arată ca una de turtă dulce din poveşti, este construită din cob (un amestec argilă, cu nisip şi paie de grâu). Pare mică din exterior, însă în interior este o casa normală, care are tot ce-i trebuie: un loc de gătit, pat, baie, o masă, băn­cuţă, care iarna se încălzeşte cu fumurile de la sobă, care trec prin ea. Datorită materialelor din care este construită este mult mai călduroasă iarna şi răcoroasă vara.

Cum poţi învăţa să-ţi faci propria căsuţă de cob

De când a construit casa, Ileana Mavrodin a avut vizitatori din întreaga lume, cu toţii fiind impresionaţi de locuinţă şi de pesajele superbe din zonă. De altfel, anual, arhitecta organizează o tabără de creaţie, în care îi învaţă pe participanţi să construiască singuri o astfel de căsuţă.

Anul acesta, vor fi patru grupe, care vor avea fiecare dedicate câte cinci zile.

Grupa 1: 3 iulie- 8 iulie
Grupa 2: 17 iulie – 22 iulie
Grupa 3: 7 august – 12 august
Grupa 4: 21 august – 26august
„Cei care vin la un asemenea workshop își doresc o căsuță mai mica sau mai mare de cob, Noi dorim ca, în cele 5 zile, să vă convingem ca acest lucru e posibil, să vă ajutăm să vă conturați visul pe măsura posibilităților fizice și materiale de care dispuneți. Vorbim despre alegerea amplasamentului, despre sol, proiectare, materialele de construcție, vom lucra la pereți de cob, facem tencuieli de lut cu nisip, lut cu var si nisip, var cu nisip, vopsele naturale si zidarii decorative cu sticle înglobate și basorelief. Vom vorbi despre toate fazele de construire a unei case de la fundații și zidării, la tencuieli, vopsele naturale și modelare. O să povestim și despre greșelile care s-au facut la Casa-Verde, cum le-am reparat și ce putem face ca să nu le repetăm”, anunță arhitecta.
Taxa de participare este de 300 euro/persoana. Pentru copiii taxa este 150 euro, vârsta minimă recomandată este de 10 ani. Pentru a  rezerva un loc, avansul este de 200 lei/persoană, iar acesta se depune doar
când sunteți siguri că veți putea participa, deoarece acesta este nerambursabil.
„Cazarea se face în cortul fiecărui participant. Mâncarea este inclusă în preț si constă în lapte, branză, ouă, miere, fructe si legume, etc. (în mare parte produse locale). Avem bucătarie cu aragaz și vase iar seara stăm în jurul focului și povestim. Pentru informatii suplimentare si inscrieri, va rugăm sa ne trimiteți un email la ileana.mavrodin@ymail.com să verificam situația locurilor disponibile și să vă trimitem datele necesare pentru depunerea avansului. Deoarece intrăm mai rar pe internet e mai sigur să ne contactați telefonic la 0720 092 912 pentru programări sau alte intrebari legate de workshop”, spune Ileana Mavrodin.

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns