Evenimente

Aventura ciclistă Timișoara-Szeged-Timișoara. A început acest tur ciclist acum trei ani, iar anul acesta, pentru a patra ediție, beneficiază de o finanțare din partea Uniunii Europene

Ghidul Banatului

Asociația Bastion – Várbástya din Timișoara, în parteneriat cu Organizația Sportivă Platan din Szeged, implementează Bringa, un proiect transfrontalier care își propune consolidarea relațiilor între comunitățile din Timiș și Csongrád prin activități comune axate pe ciclism.

RETIM

Evenimentul central va fi organizarea ediției a patra a Turului Ciclist „Bartók” – Timișoara-Szeged-Timișoara, inițiat de Asociația Bastion în 2022. Anul acesta, turul va fi organizat în perioada 30 mai – 1 iunie.

Fluturi și albine vii - expoziție

În cadrul proiectului vor mai avea loc diverse evenimente, workshopuri, ture de ciclism și promovarea ciclismului în cadrul unor festivaluri de anvergură.

„Am început acest tur ciclist acum trei ani, iar anul acesta, pentru a patra ediție, am reușit să obținem o finanțare din partea Uniunii Europene, cu care putem dezvolta acest tur ciclist. Pe lângă turul Timișoara-Szeged, vom organiza diferite workshopuri cu profesioniști din cele două țări, vom face un tour book și vom merge în acele locații din jurul Timișoarei și Szegedului care pot fi atinse cu bicicleta într-o singură zi. Vom realiza și câteva propuneri de tururi pentru a promova turismul velo. Noi încercăm să facem în continuare lobby pentru realizarea infrastructurii velo cu mijloacele noastre. Știm că și CJ Timiș are un proiect mare pe PNRR, în care se vor dezvolta piste de biciclete în tot județul”, a declarat Kasa Zsolt, managerul de proiect.

O altă noutate este că proiectul Bringa se va întinde pe trei zile. Va începe vineri, 30 mai, cu un eveniment cultural la Centrul Reformat Noul Mileniu din Timișoara, unde vor avea loc și ședința tehnică, precum și ridicarea pachetelor de start.

Sâmbătă, 31 mai, în Piața Unirii, de la ora 10:00, va avea loc startul festiv al turului Timișoara-Szeged, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori.

„Amatorii vor putea pedala în ritmul lor, pe diferite sectoare. Noi vom pune la dispoziție microbuze pentru transportul bicicletelor. Pot să participe și cei care nu doresc să meargă până la Szeged sau care vor să înceapă pedalarea pe parcurs. Pentru profesioniști, prima etapă a cursei se cronometrează până la Kübekháza, având în vedere că România a intrat în Schengen și nu mai există control la frontieră. În edițiile precedente, finishul era la Beba Veche. La întoarcere, în etapa a doua, pe 1 iunie, cursa se cronometrează pe traseul Kübekháza-Călacea Băi. Se acumulează timpii din cele două etape și se premiază câștigătorii la final”, a mai spus Kasa Zsolt.

Organizatorii speră ca anul acesta să se înscrie la turul ciclist Timișoara-Szeged în jur de 200 de persoane, profesioniști și amatori. Pentru prima dată, se vor alătura proiectului și cicliști din Ungaria, prin parteneriatul realizat cu Clubul Sportiv Platan din Szeged, care are o experiență de 20 de ani în domeniu.

„Ne bucurăm să fim parteneri în proiectul Bringa. Elementul principal este tura ciclistă Timișoara-Szeged, respectiv Szeged-Timișoara. Este o oportunitate nouă pentru cicliștii maghiari să participe la această tură. Cultura ciclismului este din ce în ce mai puternică, la fel și sportul practicat în timpul liber. Sperăm să vină mulți participanți la acest eveniment, atât din Szeged, cât și din județul Csongrád. Noi vom face tot posibilul să promovăm evenimentul în rândul lor. Este o ocazie bună pentru ei să descopere Timișoara, dar și să facă mișcare. Vor fi atât profesioniști, cât și amatori. Infrastructura velo din Ungaria, în județul Csongrád și în Szeged, este mai dezvoltată. Se știe că Szeged are cel mai mare număr de bicicliști din toată țara. Astfel, se construiesc constant noi piste de biciclete”, a declarat Bednar László, președintele clubului Platan.

Detalii despre cursă și înscrieri se pot găsi pe site-ul oficial www.raceday.ro.

Proiectul Bringa, finanțat de Uniunea Europeană prin fondul Interreg și cofinanțat de România și Ungaria, are o valoare totală de 166.635 de euro și o durată de un an.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns