Ştefan Hodi este lugojeanul care a pedalat peste 70.000 de kilometri. Nouă tururi ale României şi cinci tururi ale Europei a bifat cicloturistul, cunoscut și pentru recordurile sale alături de familie.
În 1996, a făcut un tur al Europei de Est alături de soția sa, însărcinată în luna a 8-a și cu fetița pe portbagajul bicicletei. Gheorghița a fost de altfel prima femeie din țară care a făcut singură un tur al României în 1988. Un an mai târziu, Ștefan și Gheorghița deveneau prima familie care a făcut turul României pe două trasee diferite. În 2002 fetița de 10 ani și băiatul de 12 ani ai familiei Hodi au fost primii copii din Europa care au făcut turul Europei „Mari”, 9.341 km, în 108 zile. Cu Ștefan Ioan, băiatul cel mare al familiei, plecau la doar 6 ani și jumătate într-un tur al Europei de Est, iar Gheorghița, însărcinată, la acea vreme în lunile 6 – 8, a purtat-o pe bicicleta ei și pe Mariea Gheorghița, fiica lor, de 4 ani și jumătate. Au făcut atunci 3.007 km în 59 de zile. În vara lui 1998, Ștefan Hodi a bifat cu Ștefan Ioan, 8 ani și jumătate pe atunci, un tur al Europei Centrale, parcurgând 5.933 km, în 74 de zile.
Pasiunea pentru cicloturism Ștefan Hodi a avut-o dintotdeauna. Pe când avea 12 ani fratele său mai mare a facut turul Ungariei, cu bicicleta. Și-a spus atunci că într-o bună zi va face și el acest lucru. La 14 ani, făcea deja drumul Lugoj – Deva și retur, 220 de km, în două zile. Primul tur al României îl făcea în 1987. În Gheorghița, cu care s-a căsătorit în 1988 a găsit un partener și un susținător al pasiunii sale, iar copiii au crescut și ei în acest spirit.
Cum a reușit să facă în 2002 Turul Europei o familie cu trei copii?
Familia Hodi a plecat la drum cu 60 de euro. În Germania au fost ajutați de prieteni și rude, reușind să adune 400 – 500 de euro. Pe unde au trecut, au fost primiți de primarii localităților, dar în special la ambasadele României din țările respective, care i-au încurajat, unele chiar financiar. Bagajele au fost repartizate după puterea fiecăruia: tatăl, 60 – 70 kg, băiatul cel mare 50 kg, fata 30 – 40 kg, băiatul mic 10 kg, iar soția 30 – 40 kg.
„Noi, pe zi, pedalăm 6 – 6,5 ore, cu o medie de 65 -75 km/zi. Sunt zile cand se pedalează și mai mult, recordul băiețelului cel mic este de 120 km/zi, fata și baiatul cel mare, 169 km/zi”, povestea atunci Ștefan Hodi.
Așa au învățat copiii geografie, mai spune el. ”Păi ce copiii au mai văzut atâtea locuri, din atâtea țări? Ei când au învățat la școală, văzuseră deja tot. Nu aveau nevoie de hartă să localizeze Parisul, îl străbătuseră deja!”
Pe 8 iunie 2014 întreaga comunitate lugojeană era alături de Ştefan Hodi care pleca în cea de-a 14-a aventură cicloturistică de amploare, Turul Europei, un traseu de 12.000 de kilometri, și îl conducea până la ieșirea din oraș.
Allez Hodi, allez!
Ștefan Hodi s-a calificat în acest an pentru a doua oară la Cursa Paris – Brest – Paris. Aceasta după ce a obținut toate cele patru Brevete (pentru parcurgerea turelor de 200, 300, 400 și 600 de kilometri). Organizată din patru în patru ani, de către Audax Club Parisien, Paris – Brest – Paris este cea mai renumită cursă ciclistă de anduranță din lume, având 1.200 de kilometri cu 11.000 de metri diferență de nivel și timp limită de parcurgere a traseului de 90 de ore. Ediția din acest an a aliniat pe 18 august la start peste 6.600 de cicliști de pe tot globul.
A fost o cursă pe care, spune el, a început-o și a terminat-o în lacrimi. La startul celor câteva mii de participanți, atunci când Jean-Pierre Chardon, adjunct lider de proiect Audax Club Parisien(al doilea om în echipa organizatoare), a strigat din tribună Allez Hodi, allez!
”A fost singurul nume pe care l-a strigat! Vă dați seama ce emoții am avut, cât de important m-am simțit! Mi-au dat lacrimile!”, povestește lugojeanul.
Același Jean-Pierre Chardon comenta sub o fotografie cu lugojeanul de pe facebook: ”Un mare Domn la Paris-Brest-Paris Randonneur. În 2015 venea din România pe bicicletă, efectua cursa și pleca în România tot pe bicicletă”.
Din păcate, Ștefan Hodi a fost nevoit să abandoneze, după ce a parcurs 1.093 km din cei 1.209 km ai cursei, în 81 de ore și 43 de minute, cu o medie de 13,38 km/oră. Și atunci au fost lacrimi, spune el. De neputință.
“S-a lăsat liniștea după cursa de anduranță Paris-Brest-Paris. Unii au terminat cu bine, alții au abandonat, la fel ca și mine. Unii au părăsit competiția cu salvarea, au fost multe accidente la kilometrul 1.100 la Mountange. Eu am hotărât să renunț la cursă. Ștefi, băiatul meu, m-a îndemnat să pornesc să termin cursa, dar eu am hotărât că este mai bine să renunț. Mulțumesc familiei mele pentru susținere și știu că nu a fost ușor nici pentru ei. Vă mulțumesc tuturor pentru încurajări și susținere”, a fost mesajul lui Ștefan Hodi pentru susținători și familie, înainte de întoarcerea acasă.
Viața lui Ștefan Hodi și a familiei reintră pe făgașul normal după fiecare cursă. Serviciu, casă, școală, fiecare își continuă existența. Lugojenii îl mai opresc pe Ștefan pe stradă, îl felicită, îl încurajează, îl ceartă că nu îi cheamă pe cei de la Cartea Recordurilor sau îi mai dau câte un sfat tehnic. ”Mă grăbesc spre muncă. Îmi începe tura!”, spune de obicei grăbit de pe bicicletă.
Toate recordurile naționale, europene ori mondiale în materie de ciclism, familia Hodi a decis să le păstreze la modul neoficial. Nu au intenționat vreun moment să le omologheze, chiar dacă asta le-ar aduce celebritate și bani. ”Tot ce am făcut a fost din plăcere, nu pentru faimă”, spune Ștefan Hodi.
Este hotărât să participe și pentru a treia oară la cursă. Se va întâmpla peste patru ani, olimpiada cicloturiștilor urmând să se mai desfășoare abia în 2023. O a treia participare ar însemna un nou record.
”Copiii mei au crescut cu tricolorul”
Până atunci se pregătește ca în fiecare an să plece la Alba Iulia de Ziua Națională. Deşi de origine maghiară, Ştefan Hodi se simte român şi este mândru să reprezinte pretutindeni România. Anul trecut a parcurs pentru a 16-a oară cei 177 de km până la Alba Iulia pentru a fi acolo de 1 Decembrie.
„Mă simt în adevăratul sensului român şi patriot şi peste tot prin Europa am purtat cu mine tricolorul. Eu sunt de naţionalitate maghiară dar sunt născut şi crescut în România şi sunt mândru de asta. La Alba Iulia manifestările de Ziua Naţională sunt speciale şi merg în fiecare an pentru a fi acolo când se intonează imnul României, pentru că este un moment special pentru mine”, a mai spus Hodi.
Aceeași dragoste de țară și tricolor le-a insuflat-o și copiilor.
”Am făcut mai multe tururi ale României, mereu îmbrăcat cu echipamentul României. Aşa am învăţat şi copiii să poarte tricolorul, copiii mei au crescut cu tricolorul”, își încheie povestea Ştefan Hodi.