Evenimente

Bifează într-o zi Semeringul Bănățean, Teatrul de la Oravița și Cascada Bigăr, într-o călătorie de neuitat

Duminică, 14 februarie, chiar de Ziua Îndrăgostiților, bănățenilor și nu numai le este propusă o tură în care vor bifa dintr-un foc trei atracții importante ale zonei de vest a țării. Este vorba despre Semeringul Bănățean, Teatrul de la Oravița, dar și Cascada Bigăr. Se va pleca dimineata din Arad si Timisoara cu microbuzul, iar seara urmează întoarcerea.

RETIM

Teatrul din Oravița 

foto: Orasul lui Bucur

Teatrul din Oravița a fost construit în anul 1816 după modelul teatrului Burgtheater din Viena. Este cea mai veche clădire de teatru din Banat. În prezent adăpostește Muzeul de Istorie a Teatrului și a orașului Oravița. De asemenea, reprezintă prima clădire de teatru din Banat construită din piatră, precum și prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Calea ferată Oravița – Anina

Calea ferată Oravița–Lișava–Anina a fost inaugurată la 15 decembrie 1863, fiind prima cale ferată montană (și a patra construită) de pe teritoriul actual al României. Traseul este supranumit „Semmeringul Banatean” datorită asemanarii dintre acesta şi calea ferată „Semmering ” din Austria, construită intre anii 1845-1854. Se poate face o paralelă atât privind însusirile tehnice între aceste două linii ferate cât şi între peisajul montanistic pe care îl străbat.

Linia ferată Semmering are o lungime totala de 40 Km între Glognitz-Mürzuschlag) pe o diferenţă de nivel de 388 m; la noi este o diferenţă de nivel de 340 m pe o lungime de 34 km. Acolo au fost construite 15 tunele, iar aici 14 tunele. Cel mai înalt viaduct al căi ferate Semmering are 47m, viaductul Jitin are 37 m. Deosebirea mare constă în lungimea tunelurilor. Cel mai lung are 1428 m, în timp ce pe linia Oraviţa-Anina cel mai lung este de 660 m (Gârlişte).

Cascada Bigăr 

Cascada Bigar si Izbucul. După circa 200 m, apa izvorului (bogată în calcar) se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, ce poartă numele de Cascada Bigăr. Paralela 45 nord trece pe lȃngă această cascadă, fapt marcat în teren printr-un panou geografic.

Detalii despre restul opririlor și preț găsiți aici.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns