Oameni din Banat

Bucătarul care atrage atenția asupra risipei alimentare într-un mod inedit. Împarte gratis mâncarea rămasă

Un bucătar din Timișoara vrea să atragă atenția asupra risipei alimentare și a ales să o facă într-un mod inedit. El vrea să-i atragă și pe ceilalți colegi de breaslă să se alăture demersului său.

RETIM

Sebastian Paul, mai cunoscut după brandul Bucătăria lui Paul, scoate zilnic în fața restaurantului de la Hotel Check Inn, unde lucrează, câteva porții de mâncare pentru oamenii cărora le e foame și nu au suficienți bani. Sebastian spune că această mâncare e cea care rămâne nevândută în timpul zilei, pe care, în loc să o arunce o împachetează frumos și o așează pe un raft în fața restaurantului.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

„Peste tot pe unde merg să gătesc, eu procedez la fel. Ideea este să atragem atenția asupra risipei alimentare. Pe lângă asta mai e și partea spirituală, că mâna cu care dai, cu aia capeți. Am întâlnit de-a lungul timpului mai mulți oameni care se zbat și fac campanii pentru acest lucru. Fiind bucătar, îmi este simplu să mă implic în asta, prin utilizarea cu folos a porțiilor de mâncare care îmi rămân sau a produselor rămase. Pentru că noi, ca bucătari, avem abilitatea asta, ne uităm în frigider și din cinci produse putem să preparăm imediat câteva porții de mâncare. Se mai întâmplă să ai mese pentru grupuri și atunci clar îți rămâne mâncare în oală. Ai două variante: să o arunci sau să faci un bine. Eu am ales varianta a doua. Cu ajutorul unor prieteni, am creat un panou, chiar lângă restaurant, unde pun porțiile de mâncare. Un alt prieten îmi dă caserole și ambalajele necesare ca porțiile să fie ambalate frumos, și în fiecare zi pun acolo câte porții îmi rămân. Una, două, trei, zece, noi nu le aruncăm”, spune Sebastian.

Bucătarul timișorean speră ca gestul să fie copiat și repetat tot mai mult în Timișoara, chiar și de proprietarii de magazine alimentare, care au produse care se apropie de ieșirea din termenul de garanție.

„Sper să fie cât mai mulți ca mine, pentru că am văzut că sunt mulți oameni  care au văzut ceea ce fac și au înțeles ideea. Sunt foarte multe persoane care vin și își iau mâncare. Spre surprinderea mea, foarte puțini sunt oameni ai străzii. Sunt oameni care poate în ziua respectivă nu au bani. Eu am niște foi, pe care le pun sub porțiile de mâncare, cu un mesaj foarte simplu: servește, dacă îți e foame”, povestește Sebastian Paul.

La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns