Mircea Zăhan, unul dintre promotorii călătoriilor în natură și nu numai din Banat, organizează o excursie de o zi la granițele regiunii. Se va pleca dimineața din Arad și Timișoara, iar grupul se întoarce acasă seara, lăsând pe fiecare în zona unde locuiește.
Obiectivele de vizitare vor fi următoarele:
*Parcul dendrologic de la Simeria
*Rezervatia de Zimbrii de la Hateg
*Dealul Uroiului (drumeție ușoară si scurta)
*ne vom plimba pe la un frumos lac din Retezat ( drumeție ușoară si scurtă),
* Biserica de Piatra de la Densus
Arboretumul Simeria
Este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip dendrologic și peisagistic), situată în județul Hunedoara, pe teritoriul administrativ al orașului Simeria.
Rezervația naturală (numită colocvial și Parcul dendrologic Simeria) cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice și autohtone din România, cu peste 2000 de taxoni, într-un ansamblu peisagistic deosebit. Rezervația se întinde pe o suprafață de 70 ha, clasându-se astfel pe locul 10 în Europa și pe locul 101 în lume conform Encyclopædia Britannica.
Măgura Uroiului
Este o arie protejată de interes național, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip geologic). Este situată pe teritoriul orașului Simeria și a comunei Rapoltu Mare. Rezervația naturală Măgura Uroiului are o suprafață de 10 ha. și este alcătuită din andezite cuarțifere și coloane explozive de breccii formate în urma activității vulcanice neogene.
Un deal în formă de cuşmă dacică le confirmă hunedorenilor întorşi de la drum lung, cu maşina sau cu trenul, că au ajuns acasă. Chiar şi în nopţile senine, profilul unic al Măgurei Uroiului se vede bine. Imaginea echivalează cu un „bine ai revenit” spus de culmea care pare că răsare brusc din lunca plată a Mureşului. Pentru venetici, este un deal cu formă ciudată.
În realitate, este mult mai mult de-atât: rezervaţie geologică, arheologică, biologică, „rampă” de lansare pentru parapantişti. De pe DN 7, încă dinainte să intri în Orăştie, spre Deva, poţi zări silueta Măgurei Uroiului, un deal care aduce mult cu o cuşmă de dac. E ciudat şi-n acelaşi timp spectaculos. Pe partea sa nordică are un versant lin. Pe celelalte laturi, panta e serios înclinată, pe o bună porţiune fiind, practic, un perete stâncos, înalt de peste 100 de metri.
Este locul din care poţi vedea aproape o jumătate de judeţ, cea situată la Sud de Mureş. Iar priveliştea este nimicitoare. La stânga, în zare, îţi apar munţii dacilor care coboară blând spre Orăştie. Oraşul Deva se vede şi el.
Tot la stânga, Mureşul începe să şerpuiască de parc-ar fi la câmpie şi se tot unduieşte spre dreapta vreo 40 de kilometri, până după Deva. În faţă se înalţă Retezatul, iar în dreapta Poiana Ruscăi, munţii pădurenilor.
Măgura Uroiului este declarată „monument al naturii” atât din punct de vedere geologic, cât şi biologic. Geologii spun că aici se găsesc concentrate, pe o arie relativ restrânsă, mai multe tipuri de minerale rare. Tot ei spun că dealul s-a format ca urmare a activităţilor vulcanice intense din zonă, în urmă cu milioane de ani.
Mozaicul de plante adunat pe Măgura Uroiului i-a făcut şi pe biologi să-l declare ca zonă protejată. Este vorba de sute de specii de plante concentrate pe 10 hectare, de la salcâmi galbeni până la trandafiri sălbatici. Lacul Cinciș este un lac de acumulare din județul Hunedoara. Este de unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania, având o suprafață de cca 867 ha și o adâncime de 48 metri.
Biserica „Sfântul Nicolae Densus”
Este un lăcaș de cult ortodox din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici din România ( a doua biserica din Romania) , datând se pare din secolele XII-XIII, a fost ridicată pe ruinele unei construcții din secolul IV d.Hr.; are plan pătrat, cu naosul străpuns de un turn, sprijinit pe o boltă și este dotată cu o adâncă absidă semicirculară; întreaga construcție este acoperită cu plăci de piatră, iar majoritatea materialului său provine de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane (situată în apropiere); pictura murală a monumentului datează din secolul XV.
Echipament necesar:
* Bocanci pt urcarea pe Dealul Uroiului si scurta plimbare
* Haină/geacă/pelerină in caz de ploaie/vânt
Numar participanti: 5-16 pers
Pret: 150 lei/ pers ( 120 lei/copil)
Pretul include:
*Transportul cu microbuzul;
* Însotitor de grup;
* Biletul de intrare la Parcul Dendrologic Simeria;
* Biletul de intrare la Rezervatia de Zimbrii.
Pretul nu include mancarea. Pentru inscriere sau alte detalii va rugam sunati la 0770 192 113. Pentru inscriere se va achita un avans de 50 lei/persoana.