Locuri din Banat

Caransebeș, poarta de intrare în Banatul Montan, de unde turiștii pot porni spre locuri fantastice

Banatul de Munte are un potențial turistic imens dar întrebarea este cât de mult și mai ales, cât de eficient este exploatat acest dar al naturii. Pentru a găsi răspunsul am adresat această întrebare primarului orașului Caransebeș, Felix Borcean.

RETIM

„Noi suntem cumva condamnați, să fim un oraș turistic deoarece suntem așezați la răscrucea drumurilor care duc spre mai multe obiective cu înalt potențial turistic. Muntele Mic, Semenicul  cu lacurile sale,  carstul din Munții Aninei, Herculane și lista poate continua cu nenumărate alte atracții turistice. Cu toate acestea noi rămânem  un oraș doar de punte turistică, pentru că deocamdată nu suntem integrați într-o strategie de dezvoltare pe județ. Avem probabil singurul centru turistic funcțional din județ. Nu știu dacă la Reșița există așa ceva. Centrul nostru este viu. Personalul care deservește acest centru, Florica Humița și Roxana Novacovici depun mult suflet în activitatea lor. Trebuie să le laud pentru că merită. Turiștii care tranzitează orașul trec pe la Centru și cer diverse informații, dar problema acută este lipsa locurilor de cazare. Capacitatea de cazare a orașului, la ora actuală atinge cifra de aproximativ 200 de locuri. Stăm bine și nu prea. Gândiți-vă că într-o zi la Muntele Mic va fi precum în Austria. Un mic orășel ca al nostru, așezat la poalele muntelui, unde turistul să poată să se cazeze iar a doua zi, într-o oră să ajungă din nou pe pârtie ar fi binevenit”, spune Borcean.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Aqua Park-ul din Caransebeș mai are de așteptat

Primarul spune că a avut în planuri,  încă de prin 2016, să construiască un Aqua Park  la Caransebeș.

„Eram naiv pe vremea aceea, credeam că dacă așezarea noastră stă pe o falie de ape termale avem toate motivele să construim așa ceva. Mai târziu mi-am dat seama că acest lucru este imposibil de realizat deoarece obiectivul este costisitor și greu de întreținut de autoritatea locală. Așa ceva se poate realiza doar într-un oraș mare, gen Oradea altfel dai chix, precum cei de la Deva. Am studiat toate posibilitățile. Deocamdată aștept să apară o gândire integrată într-un plan de dezvoltare pe județ”, afirmă edilul.

Borcean spune că județul are puternice resurse turistice.

„Acestea este viitorul la noi. Agricultură într-o anumită măsură și turism în cel mai pronunțat sens. Agricultura nu este consistentă ci doar un mod de subzistență. Sunt puțini investitori care au dezvoltat o ramură importantă dintr-un sector agricol. Relieful în Caraș este muntos care oferă avantaje crescătorilor de animale și celor care cultivă pomi fructiferi. Piața noastră este una din cele mai bune din județ. Avem și hala nouă pentru produse lactate. Dar acești producători ar trebui adunați undeva pentru ași comercializa produsele într-o manieră organizată. Separat acești producători nu au nicio valoare, organizați într-o altă formă ar însemna mult mai mult pentru comunitate și de ce nu pentru profitul personal. Noi avem un festival de prezentare anuală Toamna la gugulani unde printre altele promovăm producătorii locali și ale lor produse. Producătorii locali sunt prezenți la tot felul de evenimente. Am dorit să-i promovăm și mai mul, dar ei, din păcate nu prea răspund la chematrea noastră. Mai degrabă vin cei di alte părți. Deva, Târgu Secuiesc și din alte zone. Piața este volatilă, ea funcționează în funcție de interes, acolo unde simte că este mai bine primită marfa. Pe de altă parte ne bucurăm să vedem produse din alte zone. Suntem, sătui de ceea ce avem aici în Banat, de răchie și de brânză, iar aceste produse cred că ar avea mare trecere și în alte zone”, a declarat, Felix Borcean, primarul orașului Caransebeș.

Dan TIMARU

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns