Locuri din Banat

Casa din Timișoara în care e zidit axul de fier de la carul de luptă al prinţului Eugeniu de Savoya 

Clădirile istorice din zona centrală a Timişoarei încep să capete aspect civilizat. Rând pe rând imobile aflate pe lista de patrimoniu ale oraşului sunt renovate.

RETIM

Una dintre clădirile patrimoniu ale Timişoarei care au fost frumos renovate este Casa cu axul de fier, un ansamblul de imobil care are una dintre faţa de spre Piaţa I.C.Brătianu şi cealaltă spre Tribunal.

Fidelity by Iulius Mall

Este un imobil aflat pe lista de monumente istorice. Ea a fost construită în prima parte a secolului al XIX-lea, după ridicarea bisericii luterane din vecinătate, inaugurată la 27 octombrie 1839.

În colţul clădirii se află un ax de fier, în lungime de 2,5 metri, care datează din secolul al XVIII-lea. Există o legendă care spune că este osia carului de luptă cu care Eugeniu de Savoya a intrat în Timişoara, în anul 1716, în fruntea armatei imperiale şi i-a alungat pe turci. Poate fi, de asemenea, osia de la un tun.

În anii ’50 a existat pe perete, lângă osie, a existat o tăbliţă pe care scria: „Casa cu axa de fier din secolul al XVIII-lea“. Unele surse arată că a făcut parte din reclama unei firme de prăvălie din perioada dinaintea unirii Banatului cu România.

Întreg ansamblul imobiliar a fost achiziţionat de o firmă din Timişoara, care a construit acolo un centru de afaceri.

Pe 18 octombrie 1716, armata condusă de Eugeniu de Savoya, victorioasă împotriva Imperiului Otoman, intră în Cetatea Timişoara, deschizând drumul spre civilizaţie şi dezvoltare. Cetatea Timişoara s-a aflat sub ocupaţie otomană 164 de ani, începând din 1552. Încercarea de recucerire a Timişoarei de către creştini are loc de mai multe ori, dar fără rezultat, până în 1716.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns