Locuri din Banat

Castelul din Banat care aşteaptă vremuri mai bune. Obiectivul și istoria lui ar putea deveni un magnet pentru turiști

Principalul obiectiv turistic din Banloc, aflat la 50 de kilometri de Timişoara, nu departe de graniţa cu Serbia, este fără îndoială castelul în care a locuit ultima dată principesa Elisabeta.

RETIM

În anul 2008, castelul a fost cedat de Ministerul Culturii în concesiune Mitropoliei Banatului, pe o perioadă de 49 de ani. Nicolae Corneanu, fostul mitropolit al Banatului, dorea să transforme castelul într-un centru ecumenic. Mitropolia nu a avut fonduri pentru investiţii şi prea multe lucruri nu s-au schimbat. Mai mult, a apărut pe rol şi un proces deschis de Paul Lambrino pentru retrocedarea domeniului de la Banloc, care cuprinde 200 de hectare de teren, în care intră o pădure, perscăria şi orezăria.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Singurele investiţii importante la castel au fost cele ale Ministerului Culturii, care, în 2000, a făcut lucrări de consolidare în valoare de 1,5 miliarde de lei.

Cu toate astea, fostul castel al principesei Elisabeta este vizitat de turişti, nemulțumiți de starea în care a ajuns obiectivul.

Castelul de la Banloc a fost construit în 1793 de contele Lázár Karátsonyi

În 1935 prinţesa Elisabeta, fiica cea mare a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, cumpără domeniul nobiliar de la urmaşul familiei, Karátsonyi-Keglevich Imre.

Momentele de glorie ale castelului au apus după plecarea în exil a principesei Elisabeta, în 1947. Elisabeta – sora Regelui Carol al II-lea, a fost căsătorită cu regele Greciei şi a murit în 1957 la Cannes, la vârsta de 62 de ani.

Când a plecat , Elisabeta a luat foarte puţine lucruri cu ea. Au rămas tablourile, mobilierul, bijuteriile şi alte valori inestimabile. Castelul a căzut pradă vandalilor, care distrug tot şi fură cele mai valoroase lucruri. Arhiva şi biblioteca au fost incendiate.

Castelul a trecut apoi de la un proprietar la altul, iar fiecare abandon a fost însoţit de o veritabilă molimă: jaful. A fost sediul IAS Deta, ocol silvic, azil de bătrâni, leagăn de copii, iar până în 1991, şcoală. A alunecat complet în ruină odată cu cel mai mare cutremur care s-a produs în vestul ţării, în iunie 1991.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns