Locuri din Banat

Cea mai bună brânză italiană din Banat se face la Sârbova. Ricotta, Tondello și Tomasar produsele vedetă

FOTO - curtea-culorilor.org
Ghidul Banatului

La Sârbova, în județul Timiș, se produc 12 sortimente de brânză după rețete sofisticate italiene. Afacerea a fost pusă pe picioare de italianca Adriana Formenti și este menită să susțină un program social prin care se acordă o șansă la o viață decentă tinerelor ieșite din casele de copii, arată radiotimisoara.ro

RETIM

“Încercăm să dăm o posibilitate de formare mai întâi umană, apoi și profesională, într-un fel în care învață o meserie, să facă brânzeturi după rețete din Italia. Când mergem la vânzare sunt mândre că ele fac brânza aceasta atât de bună pe care toată lumea o apreciază. Pentru ele o mândrie. Noi avem și cazare și masă, după aceea ele hotărăsc ce vor să facă. Noi avem șase locuri, trei sunt ocupate”, spune întreprinzătoarea de la Sârbova, pentru sursa citată.

Fluturi și albine vii - expoziție

Adriana Formenti este din Italia dar, de foarte mulți ani, a venit în România ca voluntar. În 2011 a cumpărat o casă la Sârbova și a înființat Asociația Curtea Culorilor, o asociație înființată de femei pentru femei.

Cum a prins viață “Curtea Culorilor”

Asociația Curtea culorilor a fost fondată în februarie 2011, prin voința unor italieni și români, membri ai Mișcării Ecleziale Carmelitane (MEC), cu intenția de a oferi o locuință, formație umană, culturală și profesională unor tinere fără familie. Statul se ocupă de copiii fără familie până la vârsta majoratului, după 18 ani mulți ajung pe stradă, făra adăpost și făra muncă.

“Avem sediul în Sârbova, un sat cu puțin peste o sută de locuitori, situat la 34 km de orasul Timișoara. Deși nu este departe, distanța pare mai mare din cauza străzilor proaste și a lipsei transportului public. În sat locuiesc, în mare parte, persoane în varsta, care trăiesc din pensii mici și munca grea din agricultura de subzistența, asa cum era în Italia, în anii ’50. Numai în timpul verii orașul este plin de copii, care sunt lăsați la bunici sau se întorc la casa lor de origine. Cei care au putut, s-au mutat în oraș în căutare de lucru și pentru a permite o mai bună educație copiilor (aici, în primele patru clase, există un total de 10 copii într-o singură clasă). Nu există alimentare cu apa, gaz sau canalizare, totul a rămas ca în perioada dictaturii comuniste. Printre puținii locuitori rămași, cei care au avut șansă. Și-au săpat fântâna și cu o pompă electrică au reușit să-și facă baie în casă, ceilalți folosesc fântânile din stradă, și înca mai au toaleta în grădină”, arată reprezentanții asociației pe site-ul oficial al organizației.

In Sârbova, Asociația a cumparat două case cu ceva teren agricol în jurul lor și este în curs de construire a unei a treia pentru a face loc activităților și întâlnirilor de vară. Asociația Curtea Culorilor propune două tipuri de servicii sociale: servicii medico-sociale oferite cu ajutorul a doi medici voluntari prin intermediul vizitelor medicale la domiciliu și servicii sociale de găzduire prin intermediul microfermei sociale, unde beneficiarilor le este creata oportunitatea de a-și dezvolta deprinderi de viață independentă într-un ambient de familie.

Brânzeturi doar din produse naturale

Prin activitățile sale, asociația are un statut socio-economic deoarece încearcă prin acțiunile sale economice sa devină producătoare de venituri destinate exclusiv întreținerii și dezvoltării proiectelor sociale.

“Brânzeturile noastre sunt realizate după retete tradiționale din Italia, laptele pe care îl folosim provine de la vacile noastre duse la pășune si folosim numai produse naturale. Cheagul este de vițel și este natural, iar fermenții provin din iaurt. Daca la început am avut trei tipuri de brânzeturi maturate (Sârbova, Tondello și Tomasar), în timp, alături de beneficiarele noastre, având la baza rețetele italienești, am dezvoltat și crescut gama noastră de produse maturate. Avem și trei tipuri de brânzeturi proaspete: Ricotta, Ricotta la cuptor si Stracchino” arată reprezentanții asociației.

Brânzeturile produse de asociație le puteți cumpăra de la Sârbova, direct la Curtea Culorilor: sat Sarbova nr.161, zilnic: intre orele 8-12

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Un comentariu

  • Pentru consumatori,,debutanți “,ar fi utilă o descriere/ ghid pt brânzeturile dv. Sunt gustoase și rafinate.

Lasă un răspuns