Acum 51 de ani, la Timișoara începea să circule, chiar de Revelion, un tramvai produs 100% în România. Tramvaiul Timiș, așa cum a fost botezat, a fost inaugurat chiar în ultima zi a anului 1970, așa cum arată documentele vremurilor. În momentul izbucnirii Revoluției din 1989, un tramvai Timișul era oprit de poetul Ion Monoran. Restul este istorie!
Proiectul tramvaiului Timiș începea la 23 august în același an, iar după doar 6 luni, exista un prototip al vagonului. Primul tramvai românesc era produs tot la Timișoara, însă în perioada imediată a războiului, în 1950 și fără să circule prin orașul de pe Bega. Inginerul Gheorghe Bihoi este cel care a proiectat “Timiș”, după ce a eșuat proiectul desenului în primă fază.
După ce a reușit în sfârșit să deseneze și realizeze un tramvai funcțional, garnitura a început să fie utilizată imediat, fiind prima folosită vreodată pe pantograful asimetric. A beneficiat totodată de sistem de control și acționare electrică. Al doilea model, Timiș 2, apare în 1982, îmbunătățit. Tramvaiul a fost utilizat până în 2008, fiind și astăzi scos la “defilare” la ocazii speciale.
Pe lângă Timișoara, tramvaiul Timiș a circulat și pe străzile din Arad, Brăila, Cluj, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Reșița și Sibiu, schimbând pentru totdeauna ideea de transport în comun în România.