luni, martie 1, 2021
Fără categorie

Cele cinci obiceiuri pe care fiecare bănățean le respectă cu sfințenie de Ajun și de Crăciun în fiecare an

Pentru mulți dintre noi, Crăciunul este de departe sărbătoarea favorită. Pe lângă rugăciune, recalibrare, gânduri despre anul ce se încheie și bucurie, înseamnă și dărnicie, colind, bunăstare și tradiții. De Crăciun, avem o misiune de a fi mai buni, cu familia și cu fiecare persoană pe care o întâlnim, iar acest lucru îl exprimăm în Banat prin acele obiceiuri de care nu avem cum să ne delăsăm. 

E bine să avem familia aproape de Crăciun, iar dacă nu, să ne vizităm rudele și prietenii. Totodată, e slobod să ne facem toate voile și să ne răsfățăm cu bucate alese, pe care de obicei nu le-am servi într-o după-masă oarecare. Dacă respectăm cele cinci obiceiuri pe care bănățenii le respectă de ani buni, vom avea belșug și sănătate în anul următor!

  1. Mere – Bănățenii spun că, dacă mănânci măcar un măr de Ajun, vei fi sănătos tot anul următor. Merele sunt nelipsite de pe mesele de Ajun și de Crăciun, pentru că aduc sănătate și bine, mental și sufletesc, pentru tot anul ce vine.
  2. Spălatul pe față – În dimineața de Crăciun, după ce se trezesc, bănățenii își iau familia și se spală afară, la lighean, pe față cu apă rece, în care au pus un bănuț de argint. Se spune că astfel ne curățăm de povara anului ce trece, și ne pregătim de un an viitor cu sănătate, spor și putere de muncă.
  3. Colind – Ascultăm și cântăm colinde de Crăciun și de Ajun de Crăciun în Banat. E nemaiauzit să nu primești colindători în casa ta, indiferent de vârstă și de unde provin. Ca și cadouri, le vei da mere, nuci, colaci, covrigi, dar și o mică sumă de bani, de obicei câțiva lei de colindător. Cine nu primește colinda în casă va avea un an viitor dezastruos.
  4. Cadouri – Crăciunul este despre daruri, așa că e bine să luăm câte un cadou, cât de mic, celor dragi nouă. Nu e nevoie de o investiție mare, ci doar de ceva mic, dar cu caracter, care să poată fi ambalat și pus sub brad.
  5. Masa – Asigură-te că ai tot ce e nevoie pe masa de Crăciun, mai ales dacă ai rude sau amici care vin în vizită. Nu pot lipsi toba, sarmalele, lebărul, friptura cu cârnați, piureul de cartofi, sau murăturile și cozonacul. Paharul de vin roșu va fi cel care va lega toate aceste bucate numai bine. Pe masă decorăm totul cu ramuri de brad sau de vâsc.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori: