luni, iunie 14, 2021
Locuri din Banat

Cele mai faine zece locuri din Banat pe care să nu ai voie să le ratezi în 2021

Noul an începe și ne trezește din nou pofta de călătorit la viață. Iar cum restricțiile de călătorie sunt încă în mare parte active, nu ne rămâne decât să ne vizităm propria ogradă, adică Banatul. Din fericire, avem din belșug locuri uimitoare pe care să le luăm la pas și să le explorăm și în 2021. Iată doar 10 dintre locurile din Banat pe care nu ai voie să le ratezi în 2021.

1.Mănăstirea Piatra Scrisă

Dintre nenumăratele lăcașuri de cult ale Banatului, undeva în Caraș-Severin există o mănăstire de-a dreptul specială. Este vorba despre Mănăstirea Piatra Scrisă, situată în apropiere de Armeniș, o zonă a Banatului care excelează prin frumusețea naturală de care dispune. În prima duminică după Rusalii, aici are loc slujba hramului mănăstirii, în mănăstirea care, deși are o poveste uluitoare, este mai puțin cunoscută față de alte lăcașuri de cult.

2.Margina, satul cu mic dejun faimos în toată lumea

Margina, unul dintre satele care promovează tradițiile și meșteșugul Banatului în lume, a dat drumul plimbărilor cu căruțele, meselor îmbelșugate de mic dejun și atelierelor de toate felurile pentru turiști. Începând cu luna martie, doritorii se pot înscrie la evenimentele organizate de Centrul Turistic Margina, unul dintre puținele centre turistice din România care funcționează la capacitate maximă.

3.Cascada Beușnița, frumoasă și sălbatică

FOTO Petre Dalea

În același Parc Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, unde Bigăr bate toate recordurile de celebritate se află mai multe locuri frumoase de vizitat. Unul dintre aceste locuri este fără îndoială Cascada Beușnița, unde spectacolul naturii se vede în toată splendoarea, indiferent de anotimp. Aici apa se împletește cu stâncile calcaroase și redau imagini greu de uitat. Începutul verii e perfect pentru o drumeție în astfel de locuri, pentru că debitul nu e încă afectat de secetă.

4.Peștera Românești, concerte sub pământ

La marginea unui mic sat de pe un drum ce leagă Lugojul de Făget, pe numele lui Românești, după ce treci peste niște dealuri potrivite parcă perfect de către natură, ajungi la o peșteră pe cât de frumoasă, pe atât de faimoasă în întreaga lume. De unde până unde o peșteră dintr-un deal bănățean să ajungă populară printre nu doar speologii, ci și cei mai importanți muzicieni și împătimiți ai muzicii de pe tot globul? Aceasta este, pe scurt, povestea Peșterii Românești.

5.Ineleț, satul izolat de restul lumii

Ineleț este unul dintre acele locuri pe care trebuie să le vezi pentru a te convinge că există. Este unul dintre cătunele cele mai izolate nu doar din Banat, ci din toată România. Situat în Munții Cernei, Inelețul este legat de restul lumii prin patru scări vechi de zeci de ani și înalte de peste 100 de metri. Sunt prinse în peretele calcaros al muntelui, iar dacă s-ar “defecta”, locuitorii satului ar fi complet izolați de lume.

6.Șura, loc de relaxare și desfătare

Șura are în jur de 100 de ani și a fost refăcută aproape complet, din construcția originală rămânând doar grinzile și alte câteva elemente de rezistență. Situată pe marginea unui pârâu, Șura este locul ideal pentru un picnic în natură, o zi departe de forfota orașului și de redescoperire a liniștii interioare.

7.Bazoș, parcul fabulos despre care nu știai

Întreaga suprafață a parcului dendrologic de la Bazoșu Nou este uriașă, de peste 60 de hectare. Cele mai importante zone ale parcului sunt Parcul Mare, acolo unde se regăsesc cele mai multe specii de copaci, cât și Parcul American, cu pomi importați de pe meleaguri de peste ocean. Istoria parcului este la fel de frumoasă ca și aspectul acestuia în primăvară sau toamnă, atunci când frunzele copacilor de aici oferă un spectacol pentru care nu ai nevoie de ochelari 3D.

8.Biserica din Banat cu aspect apocaliptic

Biserica abandonată de la Bobda, un sat la 25 de kilometri distanță de Timișoara, are o poveste uluitoare, ca mai toate bisericile vremii din Banat. Starea precară în care se află nu îi împiedică pe localnici să bată clopotele zi de zi în interior. Degradarea lăcașului este într-o continuă expansiune, iar autoritățile parcă au uitat de frumosul mausoleu sau de povestea din spatele acestuia.

9.Satele cehești de pe Clisura Dunării

Cehia este una dintre cele mai populare țări din lume atunci când vine vorba despre turism. Doar la Praga, celebra capitală a țării, ajung în fiecare an peste 15 milioane de turiști din toată lumea. Însă cehii știu prea bine cum arată capitala lor, ca de altfel întreaga țară, astfel că sunt mereu în căutare de locuri “exotice” în care să-și petreacă vacanțele. Câteva sate din Banatul Montan de lângă Dunăre sunt destinațiile alese an de an de mii e turiști din Cehia, dar și din România și alte țări de pe întreg mapamondul.

10.Cele mai sălbatice chei din România

Microregiunea Dunăre-Nera-Caraș este spectaculoasă. Rezervațiile naturale de aici sunt ideale pentru excursii de weekend, drumeții cu familia sau explorări de săptămâni cu cortul în spate. În zona această călătorul găsește o serie de chei pe care nu le mai întâlnești niciunde altundeva, pe lângă cele ale Gârliștei. Sunt Cheile Nerei, Rudăriei, Carașului, Minișului, precum și câteva mai mici pe care lumea parcă a uitat să le mai numească.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns