Locuri din Banat

Centru de învățare permanentă de 1,3 milioane de euro pe care îl construieşte Consiliul Judeţean Timiş

cetru-invatare-permanetna

În baza responsabilității sale față de comunitate, Consiliul Județean Timiș sprijină implementarea măsurilor și parteneriatelor care conduc la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor pe care îi reprezintă.

RETIM

În acest context, instituția a accesat o finanțare europeană de peste 1.3 milioane de euro, pentru realizarea și dotarea unui centru comunitar de învățare permanentă. Centrul are deja aprobat studiul de fezabilitate, cu principalii indicatori tehnico-economici ai investiției asumați de către proiectant.

Fidelity by Iulius Mall

O etapă premergătoare accesului pe piața forței de muncă o reprezintă și partea vocațională și de consiliere în carieră: prezentarea la interviu, testarea intereselor și aptitudinilor personale, facilitarea participării la târgurile de locuri de muncă, facilitarea unor întâlniri cu antreprenori locali, cu persoane care lucrează în resurse umane etc. Centrul comunitar de învățare permanentă construit de Consiliul Județean va răspunde acestor nevoi sociale.

Suntem preocupați de tot ceea ce înseamnă creșterea calității vieții timișenilor. Asta presupune și găsirea rapidă a unui loc de muncă, alegerea unei cariere potrivite pentru competențele fiecăruia, cât și creșterea calității bazinului de resurse umane pentru companii. Ne luăm în serios rolul nostru ca autoritate publică și oferim timișenilor noi posibilități de dezvoltare, în mod gratuit, prin acest centru comunitar”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

O condiție impusă de Ghid pentru a nu se intra sub incidența ajutorului de stat este aceea de a nu organiza cursuri de formare profesională (calificare), ci doar cursuri de dezvoltare vocațională. Acestea vor contribui la un acces mai facil pe piața muncii, la dezvoltarea și diversificarea competențelor sociale, profesionale și a abilităților de viață. De asemenea, va crește implicarea activă a cetățenilor în viața comunității prin promovarea voluntariatului și a conceptului de îmbătrânire activă.

Centrul va fi construit pe un teren de 4.035 mp, cu o suprafață utilă propusă totală de 1.148 mp, capacitatea acestuia fiind de 190 de persoane. Printre altele, vor fi amenajat șase săli de dezvoltare vocațională, două ateliere de creație, care pot fi comasate, o sală I.T. pentru 24 cursanți, un spațiu multifuncțional, dimensionat pentru 48 de spectatori, dar și un spațiu de socializare sau divertisment, care poate acomoda circa 30 persoane și care, în caz de nevoie, poate găzdui activități de dezvoltare vocațională.

Fiind vorba despre o construcție proiectată pentru comunitate, arhitectura propusă ia forma unui ansamblu de căsuțe alăturare asemenea unei micro-așezări umane. Volumele care alcătuiesc ansamblul sunt inspirate din tipologia clădirilor existente: volume parter, parter și etaj, cu acoperiș în pantă. Centrul comunitar se dorește a fi un loc care încurajează interacțiunile dintre locuitori oferind atât activități educative, cât și recreaționale. Astfel, spațiile comune, destinate socializării și repausului, nu doar că ocupă poziții principale, ușor accesibile, în cadrul proiectat, ci asigură și interconectarea diferitelor zone din cadrul centrului.

Valoarea totală estimată a obiectivului de investiție publică este de aproape 1,3 milioane euro.

Investiția este realizată în cadrul proiectului european „Inițiativă comună privind ocuparea forței de muncă”,  acronim JEDI, Cod eMS ROHU-355, derulat în parteneriat cu Centrul de formare profesională Szeged, în calitate de lider de proiect, Agenția de Dezvoltare Euroregională DKMT, Dieceza Romano-Catolică din Csanad, Agenția de Dezvoltare a microregiunii Homokhat și CCIA Timiș.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns