Nădragul, o localitate situată în județul Timiș, este una dintre cele mai vechi așezări din zonă. Prima mențiune documentară a acestui loc datează din anul 1364. De-a lungul timpului, Nădragul a fost martorul multor evenimente istorice, inclusiv a dominației turcești, care a dus la distrugerea cetății din zonă.
În ciuda acestor dificultăți, Nădragul a reușit să se dezvolte prin exploatarea resurselor naturale din zonă, în special a minelor de fier. În anul 1845, o firmă vieneză a construit atelierele de prelucrare a fierului în Nădrag, ceea ce a dus la dezvoltarea localității și la venirea de coloniști germani, slovaci, maghiari, români și țigani. După Unirea Banatului cu România, uzina din Nădrag a făcut parte din societatea „Titan – Nădrag – Călan”, care avea aproape 5.000 de angajați în anul 1938. În perioada interbelică, s-au dezvoltat secțiile siderurgice și tot mai mulți români au venit să lucreze în uzină, ajungând să dețină majoritatea relativă în anii 1940.
După cel de-al doilea Război Mondial, Nădragul și uzina sa au fost dezvoltate în cadrul planului de industrializare a țării, iar uzina „Ciocanul” a devenit cea mai importantă din zonă. În decursul a două decenii, populația Nădragului aproape că s-a dublat, iar localitatea a început să aibă tot mai mult trăsăturile unui mic oraș industrial în devenire. În plus, cercetările au scos la iveală rezerve de minerale utile în zonă, inclusiv aur, argint, cobalt, crom și uraniu, pe lângă cele de fier, plumb și zinc. Cu toate acestea, după Revoluția din 1989, uzina siderurgică din Nădrag a fost închisă, ceea ce a dus la o explozie a șomajului și la exodul locuitorilor către alte localități.
Turismul, aproape că nu există
Zona este de o frumusețe extraordinară, însă turismul aproape nu există aici. Doar amatorii de drumeții se mai abat prin această parte a țării. Cabana Căpriorul și Tabăra Cornet, două dintre locurile care găzduiau turiști până prin anii 90, astăzi sunt închise și în paragină. Alte investiții în cabane sau pensiuni nu s-au mai prea făcut în ultimii ani.
Primăria are câteva încercări timide de atrage turiști. În urmă cu câțiva ani, a deschis un parc de aventură, care se întinde pe o suprafață de 3.000 mp și oferă doritorilor de distracție 6 trasee cu grade diferite de dificultate, patru fiind destinate adulților, iar două copiilor.
Un alt proiect, dar care bate pasul pe loc, este domeniul schiabil modern de pe Vârful Padeș. Primăria așteaptă de mai bine de trei ani avizele de la Agenţia de Mediu.
Primarul Liviu Muntean este optimist și speră ca anul acesta să primească toate aprobările. „Acum așteptăm aprobarea PUG-ului, la Mediu. Avem 95 de hectare pe Vârful Padeș, la 1.384 de metri, unde avem proiect pentru dezvoltarea domeniului schiabil. Este vorba despre 4,6 km de pârtie, patru pârtii în total, plus locuri de parcare, lacul de acumulare și puncte de alimentație. Este un loc cu potențial, pentru că este la hotarul dintre trei județe: Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara”, spune primarul Liviu Muntean.
Conform studiului de fezabilitate, investiția în domeniul schiabil se ridică la aproximativ 65 de milioane de euro, bani pe care Primăria Nădrag dorește să-i obțină dintr-o finanțarea europeană.
Chiar dacă este o zonă nedezvoltată din punct de vedere turistic, dacă sunteți pasionat de drumeții, merită să mergeți la Nădrag. Zona muntoasă vă așteaptă cu peisaje de o frumusețe rară și multă liniște.
Chiar merita investiții localitatea,are potențial și în primul rând pentru oamenii frumoși de aici