duminică, februarie 28, 2021
Locuri din Banat

Cetatea de la marginea Banatului unde în evul mediu se creșteau șoimi de vânătoare

Pe un deal din apropierea localității Șoimoș din județul Arad, aflată sub administrarea orașului Lipova, se află o cetate îndrăgită de bănățeni. Lună de lună aici ajung sute de vizitatori din tot Banatul, uluiți de frumusețea locului, de peisajele din vârful cetății și de legendele care se povestesc despre acest loc.

Cetatea Șoimoș este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale rămase în picioare din România. Tradiția spune că cetatea și-a luat numele de la o activitate faimoasă în evul mediu, anume creșterea șoimilor pentru vânătoare. Șoimii erau antrenați să aducă prada de mici dimensiuni, cum ar fi iepurii vânați, de la sute de metri depărtare, dar și să marcheze locul acolo unde cădea prada mai mare.

Istoria Cetății Șoimoș

Cetatea a fost ridicată la finalul secolului al XIII-lea. O familie nobiliară ar fi cea care a ridicat-o, Paul de la Severin, între 1272 și 1275. Cetatea a fost transmisă de la o generație la alta a familiei, protejând viața în aceste meleaguri în timpul mișcărilor de centrifugă a Transilvaniei și vestului Ungariei. Până în secolul al XVIII-lea, cetatea a avut rol militar însă nu a participat la niciun conflict armat important. În 1788, cetatea a fost părăsită definitiv.

Legenda cetății

Se spune că odată trăiau împreună trei surori. Fiecare își dorea câte o cetate a ei. Într-o zi, cele trei s-au întâlnit la Șiria. Prima dintre ele a spus:

-Dacă mă ajută Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine.

A doua, la fel, a spus:

-Și cetatea mea va fi gata mâine.

A treia dintre surori a spus:

-Chiar și fără ajutorul lui Dumnezeu, cetatea mea se termină mâine.

Cele trei cetăți se ridică până mâine zi, însă la scurtă vreme după, se prăbușesc. Cele trei surori se transformă în trei șerpi albi, purtând o cheie de aur în gură și o coroană de aur pe cap. Acestea trebuie să se întâlnească în fiecare zi pentru a-și reclădi cetățile, altfel acestea se dărâmă noapte de noapte.

Vizitarea cetății

De la Arad, veți merge în jur de 40 de minute cu mașina pe drumul spre Lipova, în jur de 35 de kilometri. Accesul la cetate se face de pe drumul național, de la podul peste Valea Șoimoș aflat la ieșirea din sat spre Săvârșin. Mașinile se lasă la poalele dealului. Nu există taxă de intrare pentru cetate și nici orar de funcționare, astfel că cetatea poate fi vizitată oricând. Traseul până sus este ușor. Cel mai bine este să vizitați cetatea primăvara sau toamna.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori: