Venim la Timișoara pentru a genera soluții inovative pentru orașe verzi! UrbanLab for Green Cities invită cetățenii cu inițiativă să participe la concursul de soluții cu focus pe patru comunități urbane din Vest.
Proiectul Soluții Inovative pentru Orașe Verzi a ajuns în faza de organizare a concursului adresat cetățenilor cu inițiativă din Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița. În ultimii cinci ani am realizat mai multe hackathoane care au generat 50 de soluții pentru comunitățile urbane din România. Pentru că am acumulat această experiență, am considerat că este nevoie să trecem la următorul nivel și să creăm conceptul UrbanLab for Green Cities.
Europa merge pe direcția sustenabilității, pe ideea că oamenii sunt cei care pot schimba destinul unui oraș și că dacă există mecanisme pentru a lua pulsul cetățenilor vom putea să trăim în orașele în care ne simțim ca acasă. Din acest motiv ne dorim să promovăm valorile Uniunii Europene și să creăm comunități active, responsabile și educate pentru orașele României.
În a doua jumătate a anului trecut, au fost realizate patru planuri de acțiune pentru Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița. Împreună cu reprezentanți ai administrației publice și lideri ai societății civile, am derulat patru workshopuri în care au fost generate propuneri de proiecte care urmăresc transformarea zonelor urbane în orașe verzi. Aceste planuri au fost validate cu ajutorul unei consultări publice online de la care am strâns opiniile a 1000 de cetățeni din Vestul României legat de cum văd ei viitorul orașelor. Am analizat răspunsurile și propunerile înaintate de timișoreni, arădeni, lugojeni și reșițeni, iar pe baza acestor analize am creat trei trackuri pentru UrbanLab.
Track 1: Oraș verde prin design urban (mobilitate, spații verzi, infrastructură verde-albastră)
Orice propunere de design urban, de regenerare urbană, de urbanism sau de mobilitate sustenabilă e binevenită. Soluții de pietonalizare, de îmbunătățire a spațiilor nefolosite, de transformare a unor spații părăsite în spații verzi, pentru oameni. Calitatea vieții într-un oraș ține de felul în care arată orașul și cât de prietenos e cu locuitorii săi. Un oraș care luptă împotriva schimbărilor climatice, care își dorește să reducă amprenta de carbon, este un oraș care își propune să reducă traficul, să stimuleze apariția spațiilor verzi, să transforme orașul într-un walkable city, cu infrastructură verde-albastră de calitate, să regenereze urban spațiile nefolosite, transformându-le în spații verzi, pentru oameni.
Track 2: Oraș verde prin tehnologie (digital)
Orice idee de aplicație, care poate îmbunătății viața cetățenilor dintr-o comunitate urbană și care are legătură cu conceptul de sustenabilitate și verde sunt binevenite. Aplicații de foodwaste, de mobilitate, de eficienta energetică, de digitalizare a administrației și reducerea birocrației, stimularea folosirii energiei verde, aplicații de educare și conștientizare a publicului, aplicații sau soluții care stimulează colaborarea între actorii locali pentru transformarea orașelor în comunități verzi sunt binevenite.
Track 3: Oraș Verde prin Implicare (educație, voluntariat)
Peste 95% din cetățenii care au participat la chestionarul verde, au spus că sunt dispuși să se implice în transformarea verde a orașului, fie prin acțiuni de voluntariat, fie prin schimbarea comportamentului, astfel încât să aibă un impact mai redus asupra mediului, dar să participe activ și la consultările cu privire la măsurile ce ar trebui întreprinse pentru a transforma orașul într-unul mai verde. De asemenea educația prin cultură sau alt gen de evenimente de impact a fost dorința unui număr mare de cetățeni.
Acest track își dorește să stimuleze cetățenii să se implice prin acțiuni concrete, idei, propuneri de proiecte care pot angrena mai mulți oameni în transformarea verde a comunității.
Concursul de soluții va avea loc între 21-23 Aprilie în format hibrid (în persoană, la Timișoara și online pentru cei care nu reușesc să ajungă fizic) pentru că ne dorim să realizăm un portofoliu cât mai complet pentru cele patru orașe. La finalul ultimei zile, juriul format din experți, reprezentanți ai administrațiilor publice și ai echipei UrbanizeHub vor desemna cele mai bune soluții create în cadrul ideathonului. Vom recompensa echipele câștigătoare cu premii cu o valoare de până în 3000 Euro. Acest soluții vor fi prezentate în cadrul conferinței UrbanTalks din 27 aprilie, organizată tot la Timișoara.
Ai o idee ce contribuie la dezvoltarea sustenabilă a orașelor Arad, Timișoara, Lugoj, Reșița? Atunci participă la UrbanLab For Green Cities Ideathon, pe 21-23 Aprilie 2023. Te poți înscrie până pe 18 aprilie pe următorul link:
Mulțumim Haufe Group pentru sprijinul în organizarea concursului!
Urban Lab for Green Cities face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.