Locuri din Banat

Cinci locuri spectaculoase unde îți poți petrece concediul anul acesta. Toate în mijlocul naturii

Dacă vă doriți să petrecți un altfel de concediu, adaptat și la normele de sănătate impuse de pandemie, în Banat există câteva locuri, unde puteți să vă bucurați de liniște. 

RETIM

Vă puteți caza pentru câteva nopți sau pentru o perioadă mai lungă și chiar puteți combina vacanța cu munca, fără să vă lipsească prezența într-un birou clasic, la sediul unei firme. Sfatul nostru este, însă, să vă faceți rezervările din timp, pentru că sunt puține locuri și se ocupă repede.

Winter Sale 2025

Egreta – căsuțele suspendate deasupra Dunării

Complexul “Egreta” este un proiect unic în Europa, fiind şi prima staţiune lacustră din România. Investiţia a fost derulată cu fonduri de la Uniunea Europeană. Au fost astfel finalizate şi îşi așteaptă oaspeţii 15 căsuţe suspendate pe piloni deasupra Dunării, un lung ponton fiind legătura lor cu malul românesc al fluviului. Dezvoltatorul proiectului a dorit să pună în valoare frumuseţea Clisurii Dunării, într-o locaţie deosebită, cu multe atracţii în imediata apropiere. Turiştii sunt invitaţi să se bucure de priveliştea superbă a Dunării, încojuraţi de apa ei şi departe de agitaţia cotidiană.

Complexul are 15 bungalouri, fiecare compus din: un dormitor la etaj, o sufragerie dotată cu colţar extensibil, tv led, televiziune prin cablu, wifi, măsuţă, dulap, climă, baie cu cabină duş, terasă mare de 16 mp la Dunăre prevăzută cu copertină soare, măsuţă şi 2 şezlonguri. Intrarea în casuţe pe bază de cartele. Există o zonă de relaxare pe ponton, cu terasă cu 10 mese şi parcare pentru 19 maşini.

În zonă, aveţi foarte multe obiective turistice, accesibile: Statuia lui Decebal, Tabula Traiana, Cazanele Dunării, Manastirea Mraconia, Pestera Ponicova, Insula Ostrov etc.

Glam-camping Dobraia

Dacă nu ești bănățean, iubitor de drumeții pe munte sau turist dornic de aventură, este puțin probabil să fi auzit foarte des de cătunul Dobraia. Este una dintre cele mai izolate așezări de pe versantul sudic al Munților Cernei, arondat comunei Cornereva din Caraș-Severin. Aici, un bucureștean și doi bănățeni transformă un sat izolat din Munții Banatului într-un paradis turistic. Au instalat câteva corturi moderne pe o terasă suspendată, astfel ca turiștii să vadă panorama minunată a Munților Cernei.

Pentru ca turiștii care vin la Glamping Camp Dobraia să beneficieze și de confort dar și de sălbăticia naturii, corturile au curent electric, prize, saltele, lenjerii de pat, pături, măsuță. Pe terasă au măsuță și scaune rustice și bineînțeles o panoramă de vis. Grupul sanitar este separat de cort, dispune și de cabină de duș cu apă caldă.

Agrovillage, complexul de lux din mijlocul sălbăticiei

Agro Village, resortul turistic de la Labașinț, județul Arad, se află în apropierea orașului Lipova, în mijlocul naturii, în comuna Șiștarovăț. Aici, un investitor italian a cumpărat un întreg sat depopulat, circa 90 de hectare de teren, și a construit unul dintre cele mai luxoase resorturi agroturistice din România, fiind extrem de atent să integreze totul în natură. Resortul de lux este construit pe un platou, înconjurat de zeci de hectare de pădure.

Complexul agroturistic pune la dispoziția turiștilor biciclete și ATV-uri cu care se pot face plimbări. Hotelul are patru stele, este construit în stil rustic și este înconjurat de natură virgină, peisaje care se bucură încă de pace absolută, unde puteţi dobândi experienţe inedite în contact cu natura, în timp ce vă și distraţi. Nu lipsește o piscină generoasă, care funcționează pe tot timpul sezonului cald.

WeWilder Armeniș, locul unde ești în vacanță chiar și când muncești

WeWilder este un prototip al Panda Labs divizia de inovație a WWF, construit ca răspuns la nevoia comunității rurale de a se dezvolta substanțial și sustenabil de pe urma naturii sălbatice în jurul căreia locuiește. WeWilder își propune să fie un exemplu în ceea ce privește arhitectura verde și un model pentru punerea în practică a unei micro-economii verzi, cu ecou în întreaga regiune.

Campusul WeWilder se compune din trei căsuțe din lemn, numite Chilii și un spațiu central, denumit Zâna, care adăpostește o zonă de coworking, o bucătărie comunitară și o bibliotecă. Campusul s-a adaptat la realitatea actuală afectată de pandemia COVID-19. Căsuțele au fost gândite ca spații autonome prevăzute cu o chicinetă și spațiu de lucru pentru laptop, astfel încât un om sau doi pot lucra fără să intre în contact cu alte persoane.
Spațiul urmărește filosofia arhitecturii invizibile, adică integrarea construcțiilor în natură atât ca aspect, materiale, cât și ca experiență din interior prin fațadele de sticlă cu deschidere către panorama Munților Țarcu și dealurile spectaculoase din jur.

WeWilder este amplasat într-o grădină înconjurată de arbori, care va fi transformată de peisagistul Tiberiu Cherecheș într-un colț de rai cu specii locale ce sporesc biodiversitatea. Pe lângă plantarea unor păduri în miniatură lângă fiecare căsuță cu paltin, frasin, va exista și o pădure mixtă lângă Zâna, clădirea principală. WeWilder va găzdui și o grădină de legume și o zonă pentru permacultură, precum și un loc dedicat învățării cositului tradițional, esențial pentru biodiversitatea pajiștilor.

Campusul WeWilder aflat în construcție este completat de o rețea de sălașe, adică locuințe în sat sau în mijlocul naturii, care sunt renovate alături de săteni, care primesc deja oaspeți și căsuța MuMA Hut, o experiență de locuire în livada a unui localnic, nominalizată anul acesta la Beta – bienala de arhitectură de la Timișoara. În plus, un număr de localnici oferă deja bucate locale în completarea șederii sau ca experiențe culinare în natură.
După finalizarea primei etape, WeWilder își propune să completeze campusul cu alte 4 căsuțe. Până la acest moment, pe lângă Flex, o serie de parteneri co-echipieri cu expertiză sau materiale la completarea investiției totale care se cifrează la peste 200 de mii de euro. WeWilder este un proiect în continuă evoluție, iar WWF lansează o invitație deschisă celor vor să se alăture acestei inițiative de referință. (Întreaga poveste a campusului o găsiți aici)

Cabana de lux, unde să te retragi pentru liniște

Arată ca acele cabane pitorești pe care le vezi în filmele americane. Are șemineu care încălzește toată cabana, e din lemn și are chiar și o terasă în față, cu măsuță din lemn și deci zonă de luat masa în aer liber. Are loc de picnic, hamace, pârâu și poate adăposti până la 5 persoane.

Numele oficial al cabanei Little Mountain Cabin. Asta pentru că proprietarul este un american care, ajuns cumva în România pentru muncă voluntară, a dat peste o româncă pe care, odată ce s-a întors acasă în America, nu a putut să o uite. Așa că a revenit în Banat imediat după, curtând-o pe iubirea vieții lui. S-au logodit și au început imediat procedurile legale pentru ca ea să îl poată urma în Statele Unite.
Însă cum birocrația e un pas mai greu de făcut decât cel fizic peste Atlantic, au hotărât să stea în țară și să-și facă între timp un loc al lor. Așa a luat naștere cabana de la ieșirea din satul Borlova spre vârful muntelui. Cabana a fost ridicată chiar de către cei doi îndrăgostiți, fiind în special dedicată cuplurilor aflate la început de drum.

Proprietarii cabanei locuiesc acum în Pennsylvania, venind în România periodic pentru a-și vizita rudele și, bineînțeles, cabana lor de vis. Pentru că nu au vrut să rămână goală în restul timpului, aceștia au decis să închirieze cabana pe Airbnb, împărtășind astfel o bucată din viața lor cu sute de călători din întreaga lume aflați în căutare de liniște, dragoste și natura lui Dumnezeu.

La cabană ajungi după ce, la Caransebeș, faci stânga înainte de a intra în oraș, mergând pe centura ocolitoare până ce drumul se bifurcă iar la stânga, spre Muntele Mic așa cum ne-a indicat și semnul rutier. De acolo, mai ai aproximativ 12 kilometri de mers cu mașina până la proprietate, care se află la ieșirea din satul Borlova. De la drumul principal faci dreapta la o barieră de lemn și, după aproape 200 de metri, găsești cabana în toată splendoarea ei.

Cabana este dotată cu un sistem de acces smart lock. Mai pe românește, nu este nimeni acolo gata să te întâmpine cu pâine și sare. Ceea ce va face din experiența cuplurilor sau călătorilor singuri una pe atât mai retrasă, mai liniștită și romantică. Primești codul de acces și toate instrucțiunile de la proprietar cu câteva zile înainte de începerea șederii, după ce se confirmă rezervarea. Formezi codul, ca la bancomat, iar ușa se deschide singură. Apeși un buton și ușa se închide la loc.

Interiorul cabanei este la fel de spectaculos ca și exteriorul. Prima cameră este zona de living, însă dacă aveți de gând să petreceți tot timpul aici, lipsa televizorului vă va determina să nu o faceți. Nu că nu ar fi un loc superb, ci doar pentru că și împrejurimile cabanei, minunile naturii aflate de jur împrejurul proprietății, merită atenția călătorului. Primele două lucruri pe care le vezi sunt o canapea foarte îmbietoare, precum și șemineul, de departe atracția principală a cabanei.

Dacă e iarnă, acest șemineu se aprinde cu lemne pregătite în spatele garajului pentru a încălzi cabana. Dacă e vară, nu trebuie să vă faceți vreo grijă pentru că există aer condiționat. Bucătăria este și ea dotată cu tot ce vă trebuie, de la aragaz și chiuvetă, la frigider, spații de depozitare, veselă, aparat de făcut cafea și altele. Luați cu voi cafea boabe!

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns