Oameni din Banat

Cine este bănăţeanul care promovează oraşele de succes din România. Conduce una dintre cele mai active comunităţi de dezvoltare urbană

UrbanizeHub este o comunitate de experţi care promovează proiectele despre dezvoltarea durabilă şi oraşe inteligente. Fondatorul UrbanizeHub este reşiţeanul Graţian Mihăilescu.

RETIM

Graţian s-a născut în urmă cu 41 de ani la Reşiţa, un oraş cu resurse limitate de dezvoltare, dar un oraş de care este foarte ataşat. A reuşit cu multă perseveranţă şi ambiţie să treacă peste multe bariere şi să devină respectat în cadrul comunităţii globale de leadership, după ce timp de mai mulţi ani a participat şi s-a instruit în mai multe programe, din întreaga lume, de la Bruxelles, până în Silicon Valley.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

“Obiectivele mele în viaţă nu au fost materiale, nu am avut țeluri de genul vreau un job, o maşină sau un apartament. Sau le-am avut la început şi am renunţat la ele. Tot timpul mi-am dorit să schimb lucrurile, să învăţ, să creez, să inovez, să aduc schimbarea în mentalitate, să transform în bine societatea. Şi uite aşa am ajuns să educ, să conectez să inspir, acestea fiind şi conceptele conferinţelor Urban Talks pe care le-am început anul trecut. De peste 10 ani sunt implicat în proiecte de reformă, de schimbare și inovare a societăţii, la nivel local, naţional și european: am petrecut o perioadă la Bruxelles, apoi întors acasă am colaborat cu Societatea Academică din România, cu Academia de Advocacy, cu Europuls, cu Freedom House, am scris rapoarte de politici publice, articole de analiză, despre dezvoltare, fonduri europene, reformă și bună guvernare. Am oferit consultanţă Guvernului României, Adunării Regiunilor Europene sau Băncii Mondiale, am predat la Universitatea de Vest, unde mi-am luat și doctoratul în domeniul dezvoltării orașelor”, spune Graţian.

Proiecte de suflet

Deşi a realizat multe până în prezent, unul dintre lucrurile cu care se mândreşte este faptul că, după 25 de ani, a reuşit să contribuie la schimbarea leadershipului administrativ în oraşul său de suflet, în Reşiţa. Dar Graţian are două proiecte în care este implicat pe viaţă, aşa cum îi place să spună. Este vorba despre UrbanizeHub şi EduCab.

EduCaB este o reţea globală de huburi socio-culturale care pregăteşte adulţi şi în special copiii din zonele marginalizate sau rurale pentru se adapta educaţional la nevoile societăţii care se transformă repede. E vorba de cărţi, de laptopuri, de concursuri, de evenimente sportive, de proiecţii de filme şi scurt metraje, de tot ce poate creşte capacitatea educaţională a acelor comunităţi care sunt private de informaţii, evenimente și atenţie din partea societăţii.

“Proiectul se desfăşoară în România dar şi în alte ţări din Asia si Africa. În urmă cu câţiva ani am fost în Nepal şi Bangladesh. Trebuia să merg în Tanzania şi Senegal, însă am suferit un grav accident de circulaţie. Practic am fost la un pas de moarte şi patru luni am fost imobilizat la pat. A trecut şi de atunci mă simt mai implicat şi activ, dornic de a face şi mai multe lucruri”, spune Graţian.

Celălalt proiect pe care l-a iniţiat, UrbanizeHub, este o comunitate de oameni cu un anumit nivel de expertiză în mai multe domenii şi care vor să schimbe faţa oraşelor într-un mod SMART şi sustenabil. Oamenii din această comunitate oferă idei, soluţii, expertiză pentru oraşele viitorului.

“UrbanizeHub este în primul rând o platformă de comunicare şi diseminare a informaţiilor legate de oraşe, de evoluţia lor, de dezvoltare, de exemple de bune practici, de soluţii şi idei. Scopul nostru este acela de a crea o comunitate de oameni responsabili, specialişti în diverse domenii, interesaţi şi implicaţi în discuţiile despre evoluţia oraşelor. La putin timp am făcut o platformă in limba română, pentru că am observat că nevoile oraşelor din România sunt puţin diferite faţă de nevoile oraşelor din zone mai dezvoltate. Astfel a apărut UrbanizeHub România. Ca o nevoie a apărut şi conceptul de UrbanTalks: We educate. We connect. We inspire. Urban Talks au fost create de UrbanizeHub dintr-o nevoie simplă de a conecta inovatori, lideri, factori de decizie şi companii care împărtăşesc aceleaşi valori şi visează la o lume mai bună. Prin discuţiile lor urbane, speakerii naţionali sau internaţionali inspiră oameni şi comunităţi pentru a se implica în proiecte care modelează viitorul oraşelor in care trăim. Urban Talks au avut loc la Timişoara si Cluj până in prezent si vor continua in oraşe ca si Iaşi si Bucureşti”, arată Graţian Mihăilescu.

Documentar despre oraşele de succes din România

Cei de la UrbanizeHub se află, în aceste zile, într-un turneu, prin cele mai dezvoltate oraşe ale ţării, unde realizează o serie de documentare prin care să promoveze bunele practici. O echipă condusă de către Graţian Mihăilescu merge din oraş în oraş, unde discută cu factorii implicaţi şi încearcă să scoată în evidenţă care au fost elementele care au dus la reuşită. Discuţiile sunt filmate şi vor fi prezentate pe unul din posturile naţionale de televiziune, cu care cei de la UrbanizeHub se află în discuţii în momentul de faţă. Până acum, cei de la UrbanizeHub au fost la Oradea, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, şi Braşov, dar periplul lor continuă şi prin alte oraşe.

“Practic, noi vrem să scriem istorie prin acest documentar. Pentru că, până acum, nu s-a mai vorbit despre oraşe în acest fel. La final, o să facem în astfel încât acest documentar să ajungă prin diverse canale la stakeholderii locali din toate oraşele României, dar şi la centru. Aşa putem să trasăm nişte linii şi o viziune de dezvoltare a oraşelor. Prin aceste interviuri luate în teren, de la cei care au pus umărul la reuşita oraşelor româneşti, a acelor oraşe care sunt acum în faţă şi de care vorbeşte toată lumea. Noi, practic, suntem un fel de facilitatori şi încercăm să prezentăm oamenii activi, liderii urbani. Noi nu vorbim doar despre administraţie şi primării. O să prezentăm exemplele de bună practică la nivel de comunitate, de ecosistem urban. Practic ceea ce facem noi este o cercetare extrem de serioasă. Mergem şi vorbim cu oameni din comunităţi, din administraţie, din buisness, din sectorul civil, oameni care implementează proiecte”, spune Graţian Mihăilescu.

Liderul UrbanizeHub povesteşte că reacţiile oamenilor pe care îi abordează în cercetarea lor sunt exact aşa cum se aşteptau să fie. Aceştia se bucură să împărtăşească reţetele succesului şi să contribuie şi la dezvoltarea altor comunităţi. “Când te duci şi îi întrebi şi scoţi în evidenţă lucrurile bune, în general, oamenii se mândresc cu reuşitele lor, cu munca lor. Noi îi intervievăm pe oamenii activi, pe aceşti oameni noi facem cercetarea. Pe oameni care se implică şi oameni care vor o schimbare şi depun toate eforturile ca această schimbare să se producă. Din păcate, sunt încă destule locuri unde aceşti oameni lipsesc. De asta noi vrem să dăm aceste exemple şi să-i scoatem în faţă pe cei care au reuşit şi să arătăm că se poate. Prin puterea exemplului se pot schimba lucrurile şi în România. Suntem convinşi, şi asta ne şi dorim, să se creeze un efect de domino şi să stimulăm oarecum competiţia între oraşe, între comunităţi”, afirmă Mihăilescu.

Echipa de la UrbanizeHub intervievează zeci de persoane implicate în succesul unor oraşe româneşti. „Stăm de vorbă cu primari, cu oameni din federaţia zonelor metropolitane, pentru că fiecare regiune are nevoie de aşa ceva, cum sunt cei de la Oradea sau la Braşov, vorbim cu city-manageri, cu oameni de la fundaţiile comunitare, cu cei care dezvoltă proiecte care nu sunt finanţate din bani publici, vorbim cu arhitecţi, vorbim cu oameni de IT, cu antreprenori. Ne interesează investitorii străini, cum îşi pune business-ul amprenta pe comunităţile respective. E o combinaţie de oameni, din care lumea trebuie să înţeleagă că un oraş nu înseamnă doar primarul. Primarul este un facilitator, dar în jurul lui se învârt o grămadă de actori, care trebuie să pună umărul şi să se implice”, e de părere liderul UrbanizeHub.

Grațian Mihăilescu spune că acolo unde s-a înţeles acest lucru oraşele au reuşit să se dezvolte. Documentarul pe care îl realizează echipa UrbanizeHub va fi gata în această toamnă şi va fi prezentat publicului pe unul sau mai multe posturi naţionale de televiziune, dar va fi transmis pe diverse canale şi spre comunităţile locale.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns