Oameni din Banat

Cine sunt tinerii hotărâți să salveze Băile Herculane. Cum au reușit să implice mii de oameni în demersul lor

Despre Herculane Project, activitate a Asociației Locus, a auzit foarte multă lume datorită implicării pentru salvarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Banat – Băile Neptun. Tinerii au reușit să mobilizeze mii de oameni să facă donații și să se implice în acest proiect, fără de care, astăzi, cel mai probabil, în locul celebrului imobil ar mai fost doar niște ziduri prăbușite.

RETIM

Herculane Project are ca scop reactivarea arhitecturală, socială şi culturală a centrului istoric, prin unelte multidisciplinare. Platforma are o abordare holistică, deoarece recunoaşte moştenirea culturală ca un pilon de dezvoltare durabilă, iar strategia de implementare are paşi integraţi, cu conexiuni transversale între diverse discipline. Herculane Project este divizat în două componente principale: reactivarea Băilor Neptun, printr-un proiect amplu de restaurare şi reactivarea socială şi culturală, prin proiecte educative, culturale, sociale, precum şcoala de vara Baia de Arhitectură, tururile culturale HerCultura, campania #IGotMarked, Santierul Cultural Băile Herculane.

Winter Sale 2025

Primul obiectiv stabilit a fost salvarea Băilor Imperiale Neptun, o clădire simbol care se afla în pragul prăbuşirii.

Tinerii arhitecţi şi studenţi implicați în proiect au reuşit să adune, până în prezent, circa 73.000 de euro prin intermediul diverselor campanii,pe care le-au desfăşurat, pentru a salva clădirea Băilor Neptun din Herculane. Din aceşti bani, au executat o serie de intervenţii importante ce au stabilizat clădirea monument istoric de interes naţional. Din lipsă de fonduri, însă, nu au putut să intervină în toate zonele degradate, iar acum două acoperişuri grav avariate riscă să se prăbuşească. Așa că puteți continua să-i sprijiniți cu 𝐮𝐧 𝐒𝐌𝐒 𝐥𝐚 𝟖𝟖𝟒𝟑 𝐜𝐮 𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮 𝐒𝐮𝐧𝐭 𝐇𝐞𝐫𝐜𝐮𝐥𝐚𝐧𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐨𝐧𝐚ți 𝟐 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐁𝐚̆𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐍𝐞𝐩𝐭𝐮𝐧.

Ei sunt activiștii Herculane Project

Cristina Apostol are 28 de ani, este arhitectă absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, iar în prezent face parte din nucleul de bază a activității HerculaneProject. Încă din 2017, împreună cu echipa Asociației Locus a reușit să crească de la an la an unul dintre cele mai vizibile și apreciate proiecte dedicate patrimoniului arhitectural național.

Cristina este responsabilă de dezvoltarea școlii de vară Baia de Arhitectură, pe care o coordonează într-o echipă de trei persoane și a co-coordonat de-a lungul timpului proiectele culturale pe care Asociația le întreprinde.

Magdalena Vladimirescu are 30 de ani, este arhitect și absolventă a Facultății de Arhitectura – UAUIM. Profesează în cadrul unui birou de proiectare din București specializat în restaurare, lucrând pe proiecte complexe în echipe cu specialiști în proiectare și execuție pentru rezistența, instalații sau componente artistice.
Pe lângă activitatea din cadrul biroului, Magdalena a participat la diverse concursuri alături de colegi arhitecți sau voluntariat pe șantiere (Punerea în siguranță a Culei Cioabă Chintescu , Șiacu-Gorj).

Implicarea în proiectul Herculane Project a venit firesc din legătura creată de-a lungul timpului cu stațiunea și dorința de a ajuta fondul istoric construit. Aportul Magdei se materializează în idei și grafică necesară promovării proiectului sau strângerii de fonduri pentru proiectul de punere în siguranță a clădirii Băilor Neptun.

Blidariu Patricia-Andrada are 27 de ani și este absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica din Timișoara. În urma cu aproximativ 3 ani, împreună cu alți 4 colegi punea bazele Asociației Locus ca membru fondator.

Ea a ajutat la dezvoltarea platformei principale de reactivare sociala și arhitecturala a asociației, Herculane Project, prin organizarea și coordonarea a diverse acțiuni. Patricia crede ca cel mai important rol pe care un arhitect îl joacă în societate este acela de a crea sau conserva comunități, iar proiectul Herculane Project i-a oferit aceasta șansă din plin.

Răzvan Popescu a absolvit Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara cu un proiect ce propune o strategie de ansamblu la nivelul zonei turistice a stațiunii și care are în vizor îmbunătățirea calității spațiilor publice din Băile Herculane.

Face parte din echipa Herculane Project încă de la începutul proiectului, iar în cadrul asociației a fost responsabil cu vizibilitatea acesteia în mediul online, recrutarea de membri noi în asociație, dar și realizarea, în parteneriat cu facultatea de arhitectură, a unui releveu de degradări a fațadei principale a clădirii Băilor Neptun. El este încrezător că, printr-o implicare activă a tuturor actorilor, de la nivel local prin comunitate, până la nivel național prin sprijinul Guvernului României, stațiunea Băile Herculane are o șansă reală să apară pe harta celor mai faimoase stațiuni balneare din lume.

Cristina Ciosa este studentă în anul 6 la facultatea de Arhitectură din Timișoara și este membră a Asociației Locus din luna februarie a anului 2018. În cadrul Herculane Project, a participat la organizarea unor evenimente culturale/sociale, în scopuri educative sau de reprezentare/promovare a proiectului. În ceea ce privește practicarea în domeniul arhitecturii, Cristina a participat la câteva concursuri de arhitectură alături de alți arhitecți și studenți arhitecți, pe plan local și internațional.

În prezent, Cristina își realizează lucrarea de licență, ce are ca subiect un alt ansamblu din Băile Herculane, Ansamblul Apollo, de o mare importanță alături de întreaga stațiune istorică și nu numai.

Oana Chirilă are 26 de ani, este arhitect cu studii în România și Italia și doctorand în Științe Politice la Universitatea de Vest din Timișoara. La numai 23 ani, Oana a inițiat unul dintre proiectele civice cu impact la nivel național în sectorul salvării patrimoniului cultural: Herculane Project.

Oana a participat în cadrul multor conferințe și prezentări la nivel național ce au avut ca temă patrimoniul cultural, dezvoltarea urbană sustenabilă și a susținut prezentări despre importanța educației nonformale, cat și despre cooperare intersectorială în cadrul unor evenimente la nivel european. Totodată, a participat la consultări cu privire la elaborarea Codului Patrimoniului și a susținut propuneri de modificare legislativă în domeniu.

În iarna anului 2019 a câștigat Premiul Gardienii Patrimoniului, în cadrul Galei Cariere 2019, prin vot popular, iar proiectele coordonate alături de echipa sa au câștigat o serie de premii la nivel regional și național.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns