INEDIT

Circumeuropa 2024 a început prost. Mașina care transporta ambarcațiunea “Vulpea” a luat foc în Serbia FOTO

Expediția Circumeuropa 2024 a început cu stângul. Mașinia care transporta ambarcațiunea “Vulpea” spre Lefkada a luat foc în mers, în Serbia. Într-un final, pompierii sârbi au reșit să stingă incendiul, iar “Vulpea” a fost tractată de o altă mașină și a ajuns cu bine în Grecia, de unde va fi reluată expediția.

RETIM

“Aventurile au început încă de pe drum, când mașina care transporta Vulpea a luat foc în mers. Cum ajutorul altor șoferi și stingătoarele noastre n-au reușit să oprească flăcările, am avut șansa ca o mașină a jandarmilor sârbi să treacă pe lângă noi și să cheme pompierii. După câteva ore de așteptare, cu o altă mașină, am reluat parcursul spre Grecia. Suntem bine toți, iar Vulpea a ajuns acolo unde îi este locul: lângă apă”, au transmis cei de la Circumeuropa.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Conform programului, echipajul va pleca din Lefkada, locul unde s-a oprit expediția Circumeuropa în 2023.

Vom pleca din Lefkada, vom trece prin sudul Italiei, Genoa, Marsilia, iar de acolo să urcăm pe râurile Europei. Venim de pe Ron, Main, Dunăre, Tisa, Bega și înapoi acasă. Am vrut să demonstrăm că Bega nu e doar acel obstacol din mijlocul orașului peste care trebuie să trecem, ci e un potențial imens pentru Timișoara, să se facă turism. Din Timișoara poți pleca pe apă în jurul Europei. Bega e o poartă internațională de navigație”, a spus conducătorul expediției, Cristian Ilea, director de imagine TVR Timișoara.

De la Timișoara se poate ajunge, pe apă, la Viena sau Budapesta, în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Nordului sau Oceanul Atlantic. Au ținut să demonstreze acest lucru membrii echipajul Circumeuropa, care în 27 mai 2023, cu ambarcațiunea Vulpea a plecat din spatele Catedralei și a scris istorie trecând frontiera româno-sârbă pe apă după o așteptare de 65 de ani. 

„Vulpea“ și-a continuat călătoria pe Dunăre, iar apoi echipajul a trecut pe Gaia”, o barcă cu vele construită special pentru navigația pe mare pentru a continua drumul în Marea Neagră, cu finalul în Marea Mediterană.

 Proiectul Circumeuropa 2024 face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul “Legacy Timișoara 2023”, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns