Oameni din Banat

„Clara”, filmul bănățeanului Sabin Dorohoi câștigă Premiul Publicului la Festivalul de la Cottbus, din Germania

answear.ro Filmul „Clara” a obținut Premiul Publicului la prestigiosul FilmFestival Cottbus din Germania! Această realizare remarcabilă este o recunoaștere a eforturilor întregii echipe, iar regizorul transmită mulțumiri sincere: „Mulțumesc din suflet întregii mele echipe!!! Nu aș fi reușit fără susținerea voastră imensă! Suntem încântați că mesajul nostru a ajuns la publicul internațional!”

Distractie pe patine

Filmul „Clara” aduce în prim-plan o problemă socială urgentă în România – peste jumătate de milion de copii români cresc fără părinți, aceștia fiind plecați la muncă în Europa de Vest. Clara e o profesoară româncă care lucrează ca baby-sitter la o familie din Germania. Când fiul său din România fuge de acasă cu barca pe Dunăre, de dorul ei, femeia revine în țară și trebuie să își accepte eșecul ei ca mamă. Astfel va încerca să câștige din nou
încrederea copilului.

RETIM

Acest fenomen reprezintă o reală problemă socială în țară, iar paradoxal, chiar dacă aceste femei lucrează în familiile cetățenilor europeni de vest, trăind în aceeași casă cu clienții lor și având grijă de persoanele în vârstă sau chiar de copiii acestora, puțini vest-europeni cunosc poveștile lor.

Regizorul filmului explică: „Am dorit să prezentăm această problemă socială importantă în special oamenilor din Europa de Vest, deoarece ei cunosc foarte bine pe ‘pflegerinen’ sau ‘badantele’ românce, așa cum sunt ele numite în Germania, Spania sau Italia. Cu toate acestea, foarte puțini dintre ei înțeleg dramele prin care trec acasă. De aceea, este atât de important să atingem audiența internațională.”

Victoria în cadrul FilmFestival Cottbus, prin câștigarea Premiului Publicului, confirmă că mesajul filmului a ajuns la inimile oamenilor din Germania. „Vă mulțumim din suflet!” adaugă regizorul. Acest succes nu numai că aduce recunoaștere meritată echipei, ci și amplifică impactul social al filmului, subliniind nevoia unei conștientizări mai profunde a acestei realități sociale.

Film realizat în Banat, cu bănățeni

În distribuția acestui film se regăsesc mulți bănățeni, regizorul fiind atașat de locurile natale pe care le-a promovat cu multă dăruire: Olga Török – actrita principala, lucreaza la teatrul German de Stat din Timișoara, Elina Leitl, Mădălina Ghițescu-Petre, Ida Jarcsek-Gaza,David Rott, Dan Mirea, Paula Maria Frunzetti, Ioan Codrea, Ovidiu Crișan, Luca Puia – COPILUL DIN FILM, elev al Liceului Ioan Vidu din Timisoara, Camelia Ghinea, Andrea Tokai, Silvia Török, Claudia Ieremia, Flavian Costescu, Ana Maria Cojocaru, Kiss Attila, Ileana Căprariu-Nemecsek – din LUGOJ.

Scenariul:Ruxandra Ghițescu.
Producătorii:Daniel Burlac,Daniel Ehrenberg – CO-PRODUCATORUL GERMAN,Sabin Dorohoi,Viorel Chesaru,
Imaginea:Lulu de Hillerin
Scenografia:Anca Miron,Sonia Constantinescu
Montajul: Mircea Lăcătuș
Muzica: Eduard Dąbrowski – CU CARE COLABOREZ DE MULT SI AM FOST LA RADIO ROMANIA RESITA!
Costumele:Lumi Mihai,Sybille Gänßlen-Zeit.
Machiaj si Coafura:Marius Schiel,Elena-Diana Zăstran – reșițeancă!

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns