Locuri din Banat

Clisura Dunării va avea încă un obiectiv-magnet pentru turişti. Încep lucrările reabilitare a Cetăţii Sf. Ladislau,  în valoare de 4,5 milioane de euro

FOTO Cosmin Tanasa/fantasticulbanat.ro

În primăvara lui 2017, Primăria Coronini, din Caraş-Severin, a semnat un contract de finanaţare cu ADR Vest, de 4,5 milioane de euro, pentru reabilitatea cetăţii “Sf. Ladislau”, aflată pe malul Dunării.

RETIM

Proiectul trebuia să ajungă la final în toamna lui 2019, însă ruinele fostei cetăţi sunt aproape neatinse. Motivul, după cum spune primarul comunei, este că nu s-a găsit un constructor la prima licitaţie.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

“A durat un pic pentru că la prima licitaţie nu a venit niciun constructor şi a trebuit să reluăm licitaţia. Avem constructor acum, am făcut lucrările de defrişare în zona respectivă şi ne pregătim de lucrări. Am făcut săpăturile arheologice, ca să poată doamna arhitect să întocmească proiectul tehnic. Fără cercetarea arheologică nu se poate. Avem semnat contractul pentru 4,5 milioane de euro. Chiar acum suntem în faza de obţinere a avizelor necesare pentru demararea lucrărilor. Până la sfârşitul lunii ar trebui să emitem autorizaţia de începere a lucrărilor. E obligatoriu pentru că altfel pierdem finanţarea”, afirmă Ilie Boboescu, primarul comunei Coronini.

Primarul spune că interesul pentru cetate e mare, mai ales că se află într-o zonă în care numărul turiştilor este în creştere.

“Au început oamenii să vină şi să se intereseze de cetate, încă din toamnă de când am făcut defrişările. Când va fi gata cu trasee cu tot, eu zic că interesul va fi mai mare decât la Capul lui Decebal, cel puţin aşa mi-aş dori”, spune primarul Boboescu.

Cetatea Sfântul Ladislau este cel mai important obiectiv turistic din zona comunei Coronini. A fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice în 2004. Fortificaţia medievală purta numele regelui Sfântul Ladislau, fiind menţionată în documente începând cu anul 1430, sub diverse forme: Zenthlerzlowara, Zenth Lazlovara, Sand Ladislaem, Santus Ladislaus. etatea medievală se află la capătul estic al localităţii Coronini, în locul numit de localnici Culă. Cercetările din acest sit arată existenţa a cel puţin patru perioade de fortificare, care se pot distinge în timp. Primele urme de locuire datează aici din epoca bronzului.

Sârbii ne-au luat-o înainte

Cetatea Golubăţ, aflată pe malul drept, adică în Serbia, este una din minunăţiile de pe clisura Dunării. Este faţă în faţă cu localitatea cărăşeană Coronini. Ea poate fi admirată în toată splendoarea ei de pe maul românesc

Fortăreaţa medievală, veche de 700 de ani, este situată la patru kilometri în aval de oraşul Golubăţ, în apropiere de Porţile de Fier.

Începând din 2014, fortăreaţa a fost supusă unui amplu proces de restaurare şi de lucrări arheologice. Au fost reînnoite complet nouă turnuri, care au căpătat acoperiş şi au fost unite prin ziduri de legătură.  S-au reconstruit unele încăperi, s-au amenajat spaţii noi, iar întreagă zonă din jurul cetăţii a căpătat un aspect modern.

După cinci ani de reabilitare, porţile cetăţii au fost redeschise publicului, în luna aprilie 2019.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns