Locuri din Banat

Conacul din Banat bijuterie arhitecturală, uitat de autorități, rămas al nimănui și ajuns o ruină

foto: Raul Marcu

Într-un sat cu o populație pe care o poți număra pe degetele de la câteva mâini, pe ulița mare stau, încă impunătoare, ruinele unui conac. La vremea lui, clădirea era una dintre cele mai impunătoare bijuterii arhitecturale ale zonei. Conacul, de mult abandonat de către proprietar, stă să cadă și se ruinează pe zi ce trece, în fața localnicilor și autorităților. Presupusul proprietar, un fost moșier al locului, a plecat de mult în alte țări, acum fiind de negăsit.

RETIM

Conacul de la Herendești ar putea fi un muzeu în aer liber al arhitecturii grandioase din perioada interbelică. În schimb, clădirea stă să cadă, tavanul s-a prăbușit, iar frumusețea de odinioară a locației se pierde încet, dar sigur, odată cu trecerea timpului. Chiar și așa însă, oamenii nu s-au sfiit să povestească legende și mituri despre conac. Acesta este bântuit, din păcate așa-zisele fantome fiind singurele care par că le mai pasă de bijuteria arhitecturală de odinioară.

Fluturi și albine vii - expoziție

foto: Raul Marcu

Ruinele cu tentă de lux

Chiar dacă celebrul conac de la Herendești nu mai strălucește așa cum o făcea odată, frumusețea lui este încă impunătoare. Oamenii nu l-au abandonat, chiar dacă autoritățile și proprietarul, un anume domn Herglotz-Friedman Edmund, nu mai sunt interesați să îl readucă vreodată la viață. Mai mult, frumusețea acestuia este decimată de un magazin mixt, plasat fix în fața obiectivului turistic.

„Toate conacele sunt frumoase, dar cel mai mult mi-a plăcut unul care acum se află într-o stare deplorabilă, conacul de la Herendeşti, cu o arhitectură deosebită şi îţi poţi închipui cum arăta în perioada lui de glorie, când aici veneau tot felul de caleşti cu grofi şi soţii de grofi. Din păcate, uneori sorţii îi place ironia, iar azi deşi este degradat, îşi păstrează urmele farmecului de altădată, pentru că în el se află unul dintre cele mai simple şi urâte supermarketuri”, spune Ovidiu Forai, reprezentantul Asociației Ariergarda, citat de Agerpress.

În curtea conacului au crescut buruieni până la gât. Oamenii au transformat conacul într-un punct neoficial de colectare al gunoaielor. Culmea, în comuna Victor Vlad Delamarina, cea de care aparține Herendeștiul, “funcționează” un infocentru turistic nou, însă care nu este vizitat de nimeni. Banii folosiți la centrul turistic puteau fi utilizați pentru începerea unei restaurări.

foto: Raul Marcu

Omul “sfințește” locul

Oamenii i-au dat conacului mai multe întrebuințări de-a lungul timpului, deși informațiile clare sunt puține. Conacul a fost naționalizat în timpul comunismului, motiv pentru care a devenit, așa cum s-a întâmplat cu mai multe bijuterii arhitecturale din tot Banatul, sediu de CAP. Mai apoi, conacul a devenit grădiniță, funcționând astfel pentru mai mulți ani. Oamenii spun că cele mai multe pagube au fost înregistrate cât și în timp ce clădirea funcționa ca și sediu CAP, timp în care cei care munceau aici au luat, bucată cu bucată, din bunurile pe care le puteau căra acasă.

Din lemnul de pe pereți și din cel folosit pentru elementele de decor, oamenii au făcut cotețe pentru găini și gâști. Mobila ar fi ajuns la niște bogați și șefi de partid acum câteva decenii. Unele obiecte de preț ar fi ajuns chiar și până în Italia, fiind vândute pe bani grei colecționarilor. Actualul stăpân al conacului, care ar trăi în Elveția, nu și-a mai vizitat conacul de ani buni.

foto: Raul Marcu

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Un comentariu

  • Ma bucur ca sunteti interesati de Banatul cel pierdut. Si eu fac acelasi lucru. Caut. Conacul din Herendesti a apartinut familiei August Kinsky von Wchintz und Tettau. Acesta s-a casatorit in 1868 cu Catherine Bogdanovici, la Lugoj. Caterina( 1851-1904) a fost stranepoata lui Constanti Atanasievici protopresbiter de Lugoj . Au trait la Viena

Lasă un răspuns