Ghidul Banatului

Concertul din Peștera Românești, un fenomen unic în România. 40 de ani de la primul eveniment ținut în grota din Munții Poiana Ruscă

Peștera Românești va găzdui, duminică, 27 octombrie, de la ora 13.00, un nou concert. Evenimentul marchează 40 de ani de la primul concert ținut în peștera din Munții Poiana Ruscă. Protagoniștii concertului aniversar vor fi cei din orchestra Operei Române din Timișoara, sub bagheta lui Hermann Szabolcs. Soliști vor fi mezzosoprana Gabriela Varvari și tenorul Cristian Bălășescu, iar în program vor fi Bizet, Kalman, Lehar, Mozart și Strauss.

Drumul spre peșteră pleacă pe potecă marcată din satul Românești și durează aproximativ o oră. Accesul publicului la concert este gratuit, cu începere de la ora 12,30, în limita asigurării siguranței în peșteră, anunță organizatorii.

Visul medicului psihiatru Lupu

Într-o zi de toamnă a anului 1984, a avut loc primul concert simfonic organizat în grota situată în versantul stâng al Văii Fărăşeşti, în Munţii Poiana Ruscă. Totul s-a născut dintr-un vis al medicului psihiatru Constantin Lupu, iniţiatorul clubului Speo Timiş.

„Eu am fost pasionat de sporturi de munte, orientare, speologie şi de natură. Mergeam săptămânal în munţi. Am visat ceva şi am înţeles că e un apropo de a face muzică în peşteră, la Româneşti. Au fost condiţii interesante în acel 11 octombrie 1984. Au urmat apoi anual concerte. După primul concert, cei de la ziarul german Neue Banater Zeitung din Timişoara au scris un articol, care a ajuns rapid în presa din Elveţia, că Mozart a fost într-o peşteră din România. Apoi, s-a publicat un articol în presa din Berlin”, a declarat Constantin Lupu, fost director al Clinicii de Psihiatrie Infantilă din Timişoara.

La primul concert din Peştera Româneşti a participat o orchestră a profesorilor de la Colegiul de Muzică “Ion Vidu” din Timişoara, iar printre invitaţi s-a aflat şi violoncelista Alexandra Gutzu. Au fost cam 500 de speologi din toată ţara.

“A fost de neînchipuit de frumos. Au fost şi 200 de elevi de la Liceul Lenau. Au fost şi ani grei. Acum, drumul din sat spre peşteră a fost asfaltat… Frumuseţea acestei toamne de Banat, cu natură blândă, se simte pe drum de pământ, pe poteci. Mulţi au fost revoltaţi că s-a asfaltat drumul. Dar civilizaţia se impune…. E unic în România şi în Europa”, a mai spus Constantin Lupu.

Peşteră lungă de peste un kilometru

Peştera Româneşti a fost descoperită în 1872 de către geograful vienez T. Orthmeyr. Aceasta s-a format însă cu 150 de milioane de ani în urmă.

Peştera are o lungime de 1.300 de metri. Are patru etaje. La primul etaj sunt galerii scurte, accesibile doar speologilor, pe unde s-a scurs râul care a format peştera. La etajul doi se află Sala Concertelor. Există şi o galerie a Liliecilor.

De-a lungul anilor au concertat în Peştera Româneşti nume precum Filarmonica Banatul, Orchestra Simfonică Regală din Damarca, Orchestra Simfonică din Szeged, Ştefan Ruha, Kathleen Evans, Alexandra Guţu, Gabriel Croitoru, Corala “Sabin Drăgoi” şi trupele Bega Blues Band, Survolaj, Nightloosers, Cargo, Celelalte Cuvinte, Implant Pentru Refuz sau Zdob şi Zdub.

“Peştera nu s-a schimbat. Are plus 14 grade în interior, indiferent de anotimp. Liliecii nu sunt deranjaţi. Sunt cei mai utili bio-detergenţi din Munţii Poiana Rusca. Un liliac consumă o sută de kilograme de insecte într-un sezon de vară. În Peştera Româneşti, liliecii au o grotă a lor, mai ascunsă. Acolo nici nu ajung sunetele şi zgomotul. În afară de zgomotele celor de la Zdob şi Zdub. De aceea nici nu se mai organizează concerte rock, doar muzică simfonică. Am evitat focuri, fum, nu se fumează acolo, liliecii se simt bine”, a mai spus Lupu.

În 1999, alături de doctorul Constantin Lupu şi de voluntarii de la Speo Timiş i s-a alăturat, la organizare, Fundaţia Academică, condusă de Ioan Gârboni, fostul director al Filarmonicii Banatul.

Exit mobile version