Locuri din Banat

Continuă programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Banatului. Un nou proiect, finanțat de Uniunea Europeană

SURSA FOTO Rewilding Romania/Daniel Mîrlea - Nature Photographer

Un nou proiect, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului LIFE, începe în 2024,  care să ofere noi perspective atât pentru populația de zimbri liberi din Munții Țarcu, cât și pentru comunitățile locale din această zonă. Cu o durată de 5 ani, proiectul își propune să întărească populația de zimbri și să promoveze coexistența pașnică între aceștia și comunitățile umane, anunță Rewilding Romania.

RETIM

Inițiativa vine ca o continuare a Programului de Reintroducere a Zimbrului, care a început în anul 2012, printr-o colaborare între Rewilding Europe, WWF Romania, Primăria Armeniș și autoritățile locale. Astăzi, populația de zimbri numără peste 180 de exemplare, mai mult de jumătate dintre acestea fiind născute în libertate, inclusiv 20 de pui înregistrati din anul 2023.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Parteneriatul extins pentru acest proiect include organizații precum Rewilding Romania, WeWilder, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane, alături de autoritățile locale din Armeniș, Teregova și Cornereva. Toate aceste entități colaborează pentru a consolida populația de zimbri și pentru a dezvolta o serie de oportunități pentru comunitățile locale.

Dezvoltare durabilă și prosperitate pentru comunitățile locale

Una dintre principalele direcții ale proiectului este susținerea dezvoltării turismului și a produselor tradiționale, oferind astfel comunităților locale noi surse de venit și promovând cultura și obiceiurile locale. Zonele implicate în proiect sunt situate în jurul Satului Bătrân, un loc cu o încărcătură istorică și culturală deosebită, situat în umbra Munților Țarcu.

Satul Bătrân, aflat la o distanță de aproximativ 5 kilometri de Armeniș pe șoseaua europeană E60 spre Caransebeș, este o comunitate pitorească cu o istorie bogată și tradiții bine înrădăcinate. Această zonă oferă oportunități ideale pentru pășunatul ovin în timpul sezonului de primăvară și toamnă, iar construcțiile tradiționale păstrează farmecul autentic al locului.

Astfel, noul Proiect LIFE Programme reprezintă nu doar un impuls pentru conservarea și întărirea populației de zimbri din Munții Țarcu, ci și o șansă de dezvoltare durabilă și prosperitate pentru comunitățile locale care trăiesc în această frumoasă regiune a României.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns