Pe lângă cozonac și alte meșpaițuri, așa cum le spun bănățenii la prăjiturile la tavă, de pe mesele acestora nu lipsește la nicio masă în familie de duminică, la petreceri sau zile de naștere, cremeșul sau crempita. O prăjitură simplă și gustoasă, cremeșul se prepară în cel mult o oră, iar după ce se lasă la răcit, se taie în pătrățele și se pune într-o farfurie de servit plină cu vârf, pentru ca toți mesenii să se poată servi la liber după felurile principale de Paște.
Ingrediente
Pentru aluat:
-250 grame de făină;
-70 grame de unt;
-50 grame de zahăr;
-1 linguriță de amoniac;
-două ceșcuțe de lapte;
-250 grame de margarină.
Pentru cremă:
-5 ouă;
-300 grame de zahăr;
-160 grame de făină;
-50-60 grame de unt;
-un baton de vanilie sau semințele de la 1 păstaie.
Cum preparăm cremeșul
Începem prin a freca untul cu zahărul, punem amoniacul în lapte și se amestecăm cu făina, după care amestecăm și pasta de zahăr frecat cu unt, moment în care frământăm bine totul. Rezultă două foi care se coc pe fundul tăvii.
Într-o oală de fiert lapte amestecăm bine gălbenușurile cu 200 de grame de zahăr. Mai apoi punem făina și puțin lapte rece. Fierbem între timp restul de lapte cu vanilia. Turnăm laptele fiert peste compoziția anterioară și amestecăm foarte bine, după care punem pe foc.
Amestecăm încontinuu compoziția, pentru a evita formarea de cocoloașe. Fierbem și amestecăm până se îngroașă bine, până observăm dispariția mirosului de făină crudă. Luăm de pe foc, adăugăm untul și amestecăm bine. Albușurile se bat spumă, iar la sfârșit se adaugă 100 de grame de zahăr și se amestecă totul cu restul compoziției.
La final se așează crema rezultată între cele două foi coapte, după care cremeșul se lasă la răcit. Se taie în bucăți pătrate, iar deasupra se pudrează cu zahăr vanilinat. Se servește rece.
Amestecarea se face incet, ca de obicei cand se adauga albusuri spuma. Se pune crema intre foi, dupa care se da la rece pana se intareste. Optional deasupra cremei se poate pune un strat de frisca lichida batuta.