Oare v-ați aștepta ca în zilele noastre după ce sădiți în grădină o sămânță de ludaie din ea să rodească ditamai dovleacul de 1000 de kilograme? Sau unul lung cât un șotron? Ați zice că vă spun povești de adormit copiii, că asta ați citit doar în ‘Jack și vrejul de fasole’ sau în ‘Ridichea uriașă’. Ei, bine, dar dacă ați descoperi că ce e în basm se poate adeveri în realitate, ați crede din nou în povești?!…
Acum cu dovlecii nu trebuie să o luați de bună, ci mai bine insist să vă faceți timp să vă convingeți, să vedeți cu ochii voștri că există dovleci fermecați și în 2023. Unde mai exact? La o aruncătură de băț de Capitala Banatului, în Kikinda unde toamna această se măsoară și se cântăresc pentru a treizeci și opta oară dovlecii. Vă fac această invitație din partea organizatorilor, Primăria și Centrul de Turism din Kikinda. Între 14 și 17 Septembrie sunteți așteptați la Dani Ludaje.38, Zilele Ludaiei sau Zilele Dovleacului. Eu le-aș zice Zilele Dovlecilor Uriași, căci aici din 1985 se doboară recorduri mondiale.
Unică în Europa, poate chiar în lume, această competiție anuală de aproape patru decenii atrage cei mai pasionați cultivatori de dovleci uriași și animă un oraș mic de aproape patruzeci de mii de locuitori transformându-l într-un veritabil Tărâm al dovlecilor, desprins parcă dintr-o poveste. Vin aici în cele patru zile zeci de mii de turiști din întreagă Serbie, din Ungaria, România, dar și din alte țări. Dacă mergi pe străzi și străduțe nu ai cum să nu remarci că și mine vitrinele magazinelor care sunt fermecătoare, decorate artistic și cu bun gust, care mai de care mai atrăgătoare și originale. Proprietarii sunt încurajați să contribuie la imaginea orașului, cea mai frumoasă vitrină fiind de altfel premiată.
Premiu pentru cel mai mare dovleac
Despre dovlecii uriași desprinși din povestea mea reală să știți că premiul cel mare, în valoare de aproximativ 1000 de euro, este oferit, după măsurătorile oficiale, cultivatorului al cărui dovleac trage cel mai mult la cantar. În această competiție, nu întotdeauna e anul și recordul. Anul trecut a fost unul productiv căci a fost doborât recordul din 2019 de 639.5 kg, dovleacul gigant producție 2022 cântărind 716.5 de kilograme, iar cel mai lung a avut 259 cm. Dovleacul uriaș a fost plantat cu 153 de zile înainte și a fost hidratat cu 600 de litri de apă, iar sămânța lui a fost cumpărată la o licitație de semințe.
Ambele recorduri au fost înscrise și recunoscute de Organizația Mondială a Cultivatorilor de Dovleac. Semințele dovleacului uriaș au fost donate a două zi localnicilor și turiștilor, astfel că oricine a intrat în posesia semințelor magice împărțite în curtea Primăriei poate să își încerce norocul și dibăcia, cine știe poate se dărâmă un nou record. În orice caz, sigur îi iese de-o plăcintă bună cu dovleac.
Musai să vă spun că nu se știe în nici într-un an câți concurenți întră în competiție, oare o să ghiciți de ce? Acești dovleci uriași trebuie să ajungă la măsurătoare, în Kikinda, evident întregi, altfel cum? Fiind competiție internațională, unii dovleci parcurg drum lung din diverse colțuri din Serbia, Ungaria, Croația… și există riscul ca până la destinația finală Kikinda să nu mai ajungă întregi. Nu sunt drumurile de vină, nu vă gândiți! E vorba de superstiții! Niciun cultivator nu va spune dacă participa și nici nu cântărește dovleacul dinainte 😉 E palpitant, pentru că toți așteaptă cu sufletul la gură dovlecii uriași, inclusiv organizatorii. Cum ar fi să fie un an plin de ghinion?
Unii cultivatori transportă dovlecii însoțiți de o potcoavă, să le poarte noroc. Gingaș, nu-i așa? Intră în competiție doar dovleacul care trece întreg de linia de sosire ;-). Cultivatorii mi-au povestit cât de multă pasiune, timp, dedicare și tehnică investesc ca dovleacul să ajungă la sute de kilograme. Oricum, fiecare are secretul lui bine păzit. Că să se înfoaie, dovlecii sunt hidratați permanent printr-o tehnică aparte, ține de dibăcia fiecărui maestru să găsească metoda prin care dovleacul lor crește intr-o zi că vrejul de fasole din poveste 😉 În final, munca este răsplătită, iar eu m-aș bucura să veniți și voi și să faceți parte din această poveste minunată!
Un festival cu de toate, pentru toți
Pe străzile din Centrul orașului sunt organizate exemplar târguri, concerte, expoziții. Organizatorii pun la dispoziție standuri în culorile dovleacului și scaune pentru fiecare expozant, și ele portocalii și de un design aparte. Orașul Kikinda vibrează de portocaliu, dovleci sunt în toate intersecțiile, parcările, parcurile, vitrinele. Oameni poartă tricouri portocalii sau îmbrăcăminte asortată, umbrelele sunt portocalii, accesoriile portocalii, pălăriile în culorile dovleacului, eșarfele… Cerceii au formă de dovleac, broșele, nu mai vorbesc de magneții de frigider. Totul se învârte în jurul motivelor și simbolurilor acestei sărbători atât de iubite și devenită atât de populară.
Din magazinul de suveniruri al oraşului, administrat de municipalitate prin Biroul de Turism Kikinda- Turistička Organizacija Grada Kikinde- nu ai cum să pleci fără o amintire. De la suveniruri cu ludaia, la bijuterii, la produse din ludaie (uleiul de dovleac premium, făina de semințe de dovleac, dulcețuri sau plăcinte cu dovleac, unt din semințe de dovleac), la obiecte de decor în formă ludaiei sau în culorile portocalii, la alte obiecte simbolizând ciufii sau Mamutul Kika, celelalte două simboluri ale orașului. O lume fantastică, plină de imaginație, bun gust şi extraordinar de atractivă pentru priviri.
Gem de dovleac, sirop de dovleac, bere și cidru de dovleac, unt de dovleac, ulei de dovleac, miere de dovleac, unt de dovleac cu ciocolată, plăcinte, ștrudele, caise cu dovleac, câte și mai câte combinații reușite de gust, dar și atractive la preț, îți vor face cu ochiul în târgurile producătorilor organizate în timpul Dani Ludaje. Un borcan de gem de 600g se vinde de la 1.8 euro la 5 euro, 5 euro e cel cu ‘’cefofan’’ ca pe vremuri. Uleiul de dovleac presat artizanal la rece îmbuteliat ajunge la 32 euro per litru, fiind printre cele mai scumpe, insă având toate certificările, autorizațiile și premii care să te covinga că e ce trebuie.
Autoritățile și organizatorii au înțeles ce este turismul și cum poate renaște un orășel în văzul lumii. Primarul localitatii Nikola Lukač și echipa lui încurajează localnicii să cultive cu pasiune soiuri și varietăți diverse de dovleci, dar și să creeze produse din dovleac sau inspirate din dovleac care să fie prezentate ca un produs creație locală și regională și care să arate lumii cum un orășel de graniță prosperă și e plin de viață. De Joi până Luni, toate parcările publice din Kikinda sunt gratuite, iar punctele de trecere de frontieră care în mod obișnuit închid la orele 19 sunt deschise cu orar special pentru turiști din România și Ungaria, pe timpul Dani Ludaje.
Mie nu-mi rămâne decât să transmit Respect organizatorilor, cultivatorilor, localnicilor din Kikinda și să vă întâmpin aici la Dani Ludaje.38, să vă spun Dobro dosli pe minunatul tărâm al dovlecilor uriași. Să ne bucurăm împreună de zile de poveste!
Programul îl găsiți aici