În luna noiembrie a anului 1884, acum 139 de ani, Timișoara devenea primul oraș cu iluminat public stradal electric din Europa. Cele 731 de lămpi electrice, odată aprinse, au schimbat pentru totdeauna modul în care oamenii au înțeles și apreciat electricitatea, folosită pentru a-i ajuta să se deplaseze mai ușor și mai în siguranță pe timp de noapte, pe străzile din oraș.
Municipiul de pe Bega devenea astfel primul oraș cu iluminat public electric din Europa. La 12 noiembrie, lămpile incandescente, cu filament din cărbune, au luminat traseul stradal principal al orașului, în lungime de 59 de kilometri. Ca o perspectivă, 59 de kilometri reprezintă drumul de la Timișoara la Lugoj, al doilea cel mai mare oraș din Timiș.
Cum a devenit Timișoara primul oraș iluminat noaptea
Realizarea lămpilor ce aveau să dea o nouă viață de noapte străzilor Timișoarei a avut loc la Viena. Construirea și montarea lor au durat doi ani, compania responsabilă pentru acestea fiind anglo-austriacă și purtând numele de „Bruch Electrical Company Ltd.”.
Chiar și cele mai mici și neînsemnate străduțe ale orașului deveneau astfel iluminate, astfel că locuitorii Timișoarei se simțeau mai în siguranță mergând spre case, dar și mai confortabil plimbându-se prin orașul de pe Bega la orele de după apus.
În ediția 76 a ziarului Luminătorul, o publicație de la acea vreme, la 4 octombrie 1884 un cronicar scria: „Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“.
Alte premiere ale orașului capitală a Banatului
Nu doar iluminatul public ține de domeniul premierelor Timișoarei în materie de oraș inovator al României sau Europei. Tot în Timișoara, în anul 1718, apărea prima fabrică de bere din România. La 1718, tot la Timișoara apărea prima școală elementară din cetate, iar în 1728 începea construcția Begăi, primul canal navigabil din România.
Primul spital municipal din țară apărea tot la Timișoara, în 1745, iar la 1771 se edita aici primul ziar din România, „Temeswarer Nachrichten”. La 1819, în oraș se administrau primele doze de vaccin antivariolic din Europa Centrală. În 1847, în curtea fabricii de bere din oraș cânta Johann Strauss, fiul.
Nu chiar…..în 1881, cu trei ani mai devreme, orașul Godalming din UK a fost primul din lume cu iluminat stradal electric. Poate corect ar fi sa zicem Europa Continentala când ne referim la acest subiect. Toate articolele pe care le-am văzut pe internet par sa ignore acest lucru.