Prima ediție a Diniaș Tamburaș Fest s-a desfășurat sâmbătă, 13 iulie, în localitatea Diniaș, situată la 24 de kilometri de Timișoara.
Peste 60 de muzicieni au urcat pe scena din curtea Casei de Cultură, la evenimentul organizat de Uniunea Sârbilor din România. Tamburașii sunt muzicieni specializați în interpretarea muzicii populare sârbești, folosind tambura, un instrument tradițional cu coarde, asemănător cu lăuta, parte integrantă a culturii muzicale balcanice.
“Ideea festivalului este de a promova și de a crește în rândul populației tinere sârbe din România această dragoste pentru tambură. Avem la acest festival participanți și din Diniaș, care au demonstrate, chiar în condițiile unei minorități, că se poate. Au învățat singuri la început să cânte la tambure, iar după câțiva ani cântă pe scene ale unor festivaluri din țară sau din afară. Ideea este de a promova tambura nu doar în rândul seniorilor, care cunosc deja muzica, ci și de a-i învăța pe copii, pentru că, de când ne știm noi, sârbii au cântat tambură. Este instrumentul lor specific, cum este torogoata sau clarinetul la români, așa este tambura pentru sârbi”, a declarat Iasmina Feniaț, unul din organizatorii evenimentului.
În urmă cu 70 de ani, fiecare sat în care au locuit minoritatea sârbă din Banat avea orchestră de tamburași. Vremurile, împuținarea sârbilor, au dus la dispariția acestor orchestra. Nu au mai existat oameni entuziaști care să promoveze această muzică în rândul tineretului.
“Încercăm să reînviem această tradiție culturală a tamburașilor din Banat. Uniunea Sârbilor din România a înființat o școală de tambure, unde învață acest instrument mulți copii de la liceul sârbesc din Timișoara. Sprijină aceste activități culturale, iar în fiecare anorganizează o tabără educativă unde vin instructori de la Novi Sad să-i învețe pe copii”, a mai spus Iasmina Feniaț.
Au concertat Zlatna Suza – orchestra de tamburași din Diniaș, Orchestra Banat – din orașul maghiar Deszk, Șkola Tambure – formată din elevii Școlii de Tamburași de la Uniunea Sârbilor din Timișoara și din Centrul de Cultură a Tamburașilor din Novi Sad, Orchestra Tinerilor Tamburași – compusă din tineri din România și Serbia și Orchestra Zanatski – cu solistul vocal Zoran Bugarski Brica, din Novi Sad.
Tambura are diverse dimensiuni și forme, fiecare contribuind la obținerea unui spectru larg de sunete și tonuri distincte. Tamburașii cântă într-o varietate de stiluri muzicale, de la muzică de dans și cântece populare, până la piese mai lente și lirice, contribuind astfel la menținerea vie a culturii populare în comunitățile lor.
Ideea festivalului de tamburași îi aparține lui Sava Glisici, proprietarul cunoscutului restaurant Baba Zorka din Diniaș, care pe baza unui proiect a obținut fonduri de la Consiliul Județean Timiș.
Satul Diniaș a fost locuit aproape exclusiv de etnici sârbi până în anii ’70. Astăzi, populația sârbă reprezintă aproximativ 40% din totalul locuitorilor.