Bănățenilor le plac mult de tot deserturile cu fructe. Știu să facă tarte cu mere, plăcinte cu dovleac și gemuri sau compoturi din toate bunătățile pomilor. Însă unul este desertul pe care bănățenii, indiferent de vârstă, îl așteaptă în primele luni ale verii. Gomboții sau găluștele cu prune, împrumutate de la vecinii maghiari și reinventate, sunt printre cele mai apreciate dulciuri de vară din tot Banatului.
Cum se prepară desertul favorit al bănățenilor? Adevărul este că da, veți avea puțin de muncă, însă la final vă veți bucura de un dulce delicios, care poate fi servit atât cald, cât mai ales rece. Ideal pentru o zi de vară caniculară.
Ingrediente pentru 15-20 de găluște cu prune:
-300 de grame făină tip 000;
-800 de grame de cartofi;
-15-20 de prune medii;
-două ouă întregi;
-o lingură de sare;
-zahăr vanilat;
-scorțișoară măcinată;
Compoziția pentru pesmet:
-250 de grame pesmet;
-100 de grame zahăr tos;
-100 de grame unt.
Mod de preparare:
-se pun cartofii la fiert într-o oală mare cu apă în care s-a pus un strop de sare, în coajă. La final, se lasă la răcorit 10 minute și se decojesc, fiind fierți neapărat în coajă, după care se dau pe răzătoare;
-se adaugă peste cartofi ouăle, sare și 200 de grame de făină, după care se frământă totul cu mâna, adăugându-se făină dacă aluatul se lipește prea tare de mâini;
-se ia câte puțin din aluat și se aplatizează între palme până se crează discuri, în mijlocul cărora se adaugă prunele, cu sau fără sâmburi după preferințe. Mai apoi, se acoperă fructul cu aluatul până se obține gomboțul sau gălușca;
-pe foc se pune o oală mare cu apă la care se adaugă două lingurițe de sare. Când clocotește, se pun găluștele în ea, câte 3-4 deodată, ținând cont de faptul că acestea trebuie mișcate ușor pentru a nu se prinde de fundul oalei;
-găluștele stau în apă în jur de 10 minute, la foc mic și cu oala descoperită. Este bine să stăm lângă găluște pentru a evita să ne trezim cu ele sparte la fundul cratiței;
-pesmetul se rumenește într-o tigaie antiaderentă în care se topește întâi untul, fără a-l arde. Pesmetul se toarnă în untul topit, în timp ce cratița stă pe un foc mic sau mediu. Pesmetul se prăjește încet, fără să se ardă, schimbându-și doar culoarea. La final se adaugă și zahărul tos, moment în care se ia tigaia de pe foc și se continuă să se amestece până obținem o compoziție omogenă;
-se scot găluștele din apă și, după ce se scurg de apă, se aruncă în tigaia cu pesmet, unde se tăvălesc până ce se acoperă cu un start de compoziție. La final, gomboții se pun pe un vas întins și se pudrează cu zahăr vanilat și scorțișoară măcinată. Se pot servi atât calde, cât și după ce stau la frigider, după preferințele fiecăruia.
sursa foto: mancare.ro