luni, iunie 14, 2021
Rețete bănățene

Cum prepari cea mai gustoasă zacuscă bănățeană după o rețetă veche de sute de ani

Multe sunt rețelele de zacuscă, una dintre cele mai populare mâncăruri nu doar din Banat, ci de la nivel național, însă puține sunt felurile mai bune ca cele din zona de vest a țării. Zacusca de aici are un ingredient secret, anume prospețimea legumelor, care se pregătesc imediat ce sunt culese din grădinile bănățenilor. În Banat, vedeta la zacuscă este vânăta, alături de ardei și gogoșari, dar și ceapa și bulionul proaspăt făcut în gospodărie.

Ingrediente pentru o porție zdravănă de zacuscă

-Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg;

– Ardei și gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg;

– Ceapă albă – 2 kg;

– Bulion de roşii – 3 l;

– Ulei de floarea soarelui – 500 ml;

– 3 linguri de sare, sau după gust.

Cum pregătim zacusca

Coaceți şi curăţați vinetele, ardeii şi gogoşarii. Pregătiți bulionul sau sucul de roşii, tocați ceapa mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.

Dpă 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. 

Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, după care vinetele și ardeii, și le lăsați să se călească 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.

Amestecați continuu ca să nu se prindă, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine dați focul mic și lăsați la pătruns între două și trei ore, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați.

Cât fierbe, compoziția își schimbă textura, gustul și culoarea. Este foarte important aici să aveți răbdare și să fierbeți zacusca încet, mult și bine. La final, după ce se ia de pe foc și se lasă la răcit, se toarnă în borcane și se închide cât mai bine, putând fi consumată chiar și la un an după preparare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns