luni, iunie 27, 2022
Rețete bănățene

Cum prepari piftia, sau cotoroagele bănățene, preparat numai bun ca aperitiv la masa de Crăciun

foto: Bucataria Universalafoto: Bucataria Universala

Cine spune că piftia, sau cotoroagele, se mănâncă doar de Anul Nou, nu a fost în Banat! Da, preparatul se realizează de către gospodine mai ales în prag de sărbători, însă nu este o regulă să mâncăm piftia doar atunci. Restaurante și chiar gospodării prepară cotoroagele și pe timpul anului, servindu-le înainte de sarmale, de exemplu, sau ca fel principal pentru un mic dejun sățios. Cotoroagele sunt bune și la Paște, dar și la rugi și oricare altă sărbătoare de familie. Acum fiind vremea Crăciunului cotoroagele sunt din nou în centrul atenției.

Fidelity by Iulius Mall

Ingrediente pentru piftia bănățeană

Pentru a pregăti cotoroagele bănățene, avem nevoie de câteva ingrediente importante, fără de care nu am obține niciodată textura lor atât de cunoscută și îndrăgită.

-4 picioare de porc sau șorici, aproximativ ½. kg;

-2 ciolane de porc (dacă e posibil afumate);

-cap de porc (o jumătate care să conțină și urechea);

-2-3 morcovi tăiați rondele;

-ceapă (1-2 în funcție de mărime și preferință);

-4 catei de usturoi pentru aromă, care se scot după ce a fiert carnea;

-3-4 foi de dafin, cimbru uscat -crenguțe dacă aveți;

-sare, boabe de piper.

Cum preparăm cotoroagele bănățene

-Șoricul, picioarele, capul, trebuie să fie curățate bine bine. La tăierea porcului, acesta se pârlește în întregime, se curăță cu o perie și se spală complet. Dacă ați cumpărat carnea din magazin, aceasta este de obicei curată, însă merită să o mai curățați și acasă o tură.

-Spălați bine de tot carnea și legumele curățate, care se pun mai apoi într-o oală potrivită. Se completează cu apă, aproximativ 5-6 litri, nu la fel de mult ca la ciorbă, însă cât să rămână suficientă zeamă care să se închege mai apoi.

-Se dă totul la fiert la foc mic, mai mult de o oră. Suntem atenți să vedem când începe să se dezlipească de pe os carnea, fiind destul de moale, însă fermă în același timp.

-Odată carnea fiartă, aceasta se scoate din oală și se curăță de pe oase, după care se porționează în 6-8 boluri sau blide, cum le spune în Banat. Nu puneți în boluri din plastic! Se toarnă zeama strecurată peste carne și se dă la rece. Se încheagă de seara până dimineața.

Pentru mai multe rețete bănățene, vizitați site-ul Bucătăria în Banat!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns