vineri, iunie 20, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Top 5 Articole

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Cele mai recente

Cum și-a refăcut o tânără din Banat vitrina magazinului, ca pe Bulevardul Champs Elysees, din anii 50

RETIM

O clădire din inima Oraviței arată astăzi ca în reviste. Restaurată elegant, culori de bun gust, luminoasă, cu lambriuri de lemn frumos decorate la ușă și vitrină. Dincolo de ușă e o patiserie artizanală. Îi zice Vitrina cu delicii și e visul Andreei Vereș, o tânără din Oravița, tehnician dentar de profesie.

Tânăra a absolvit Facultatea de Medicina Dentară din Timișoara în anul 2017, iar de atunci spune că 10-12 ore pe zi le petrece readucând încrederea de sine prin refacerea zâmbetelor.
„Sunt un mic creator de zâmbete de meserie principală”, spune Andreea Vereș, care a deschis în urmă cu trei ani prima radiologie dentară din Oravița.
„Pe timpul verii, împreună cu părinții mei, participam la diferite festivaluri și sărbători ale orașelor din apropriere, gândindu-mă  la ceva nou, ce nu am încercat. Am ales o nouă provocare, astfel a rezultat patiseria. Fiecare membru al familiei a participat la acest vis. Tatăl meu a realizat manual tot mobilierul și vitrina produselor, mama mea a urmat cursul de patiserie artizanală, iar eu am făcut ce e mai ușor, am susținut financiar toate acestea”, a spus Andeea Vereș.

Fostă cizmărie, astăzi patiserie

Căsuța se află în Centrul Vechi al orașului Oravița, câțiva pași mai sus de Primărie, parcul Ferdinand și Liceul Teoretic General Dragalina. Date foarte exacte nu deține nici Andreea, dar prin anii 60-70 înăuntrul acestei vitrine frumoase a fost cizmărie, cândva între anii 70-90 a fost ceasornicărie, iar în anul 2014 a devenit spațiu expozițional.
„Reabilitarea casei a fost făcută din fonduri proprii, oferindu-i un aspect de pe Bulevardul Champs Elysees din anii 50. Sprijin mi-a fost dorința de a oferi orăvițenilor un loc frumos. Pentru alegerea culorii vintage și păstrarea 100% a arhitecturii fațadei a fost alături de mine arhitectul orașului, Costaș Coman, căruia îi mulțumesc. Am ales această locație datorită farmecului atelierelor meșteșugărești care în vremea Imperiului Austro-Ungar se realizau în micile magazine medievale din casele locuitorilor de pe această stradă. Mi-am dorit să readuc la viață ceva ce acum vedem doar în fotografiile alb-negru ale bunicilor noștri”, a mai declarat Andreea Vereș.
Produsele din Vitrina cu Delicii sunt plămădite și coapte în casă, acolo se află laboratorul, unde o echipă veselă și plină de entuziasm face ca totul sa fie proaspăt în fiecare dimineața. Majoritatea produselor sunt artizanale, pâinea e făcuta cu maia în diverse sortimente; cu ceapă, cu cartofi, cu semințe sau secară.

Pogăcelele cu jumări sau brânză sunt printre cele mai bine vândute produse, la fel cornulețele în două culori umplute cu ciocolată sau nelipsitele croissante cu ciocolată și alune. Pe lângă toate acestea, oferim clienților și dulcegării realizate de o bună prietenă, care l-a fel ca și mine, muncește la visul ei neîncetat”, a mai povestit Andreea Vereș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele Mai Citite