Oameni din Banat

Cum şi-a schimbat o bănăţeancă viaţa cu ajutorul alergatului. Anul viitor va organiza Ultramaratonul Mondial la Timişoara

Orașul Timișoara va găzdui în perioada 22-23 mai 2021 întrecerile Campionatului Mondial de Alergare de 24H, în premieră pentru România.

RETIM

Anunțul a fost făcut, la finalul ediției din 2019 a Campionatului Mondial de Alergare de 24H, de la Albi, Franța. Lugojeana Diana Amza, șefa delegației României la Albi și preşedintele Subcomisiei de Ultrataletism din cadrul Federației Române de Atletism, a fost cea care a primit steagul Asociației Internaționale de Ultramaraton.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

“Această reacție a venit ca urmare a organizării Campionatului European de 24h alergare în anul 2018 la Timișoara și a Campionatului Mondial de 50km alergare în anul 2019 la Brașov, curse pe care și acum atleții și oficialii străini le consideră cele mai bine organizate campionate la care au participat. Pentru România și Federația Română de Atletism este o onoare și un privilegiu ca munca noastră să contribuie la dezvoltarea globală a atletismului și să primească aprecieri la scară atât de mare”, spunea după eveniment Diana Amza.

Cine este Diana Amza?

Diana Amza este antreprenor, speaker motivaţional, trainer, mentor pentru alergare și consilier pentru dezvoltare personală. Sportul, nutriția și gândirea pozitivă în procesul de dezvoltare personală sunt coordonatele pe care se axează. Pornind de la ele și-a dezvoltat un business în zona alergării și stilului de viață sănătos. Este inițiatoarea concursului de alergare S24H – primul concurs de 24 ore alergare din România și a proiectului Săptămâna Sănătății – un concept wellness prin care aduce în fața angajaților din companii specialiști tocmai din aceste domenii.

Este un stil de viață pe care l-a adoptat ea însăși înainte de a-l transmite celorlalți. Până în urmă cu patru ani, Diana, absolventă a Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, era bugetară de la 8:00 la 16:00, la Serviciul de Relații Externe al Consiliului Județean Timiș. În 2015 și-a dat demisia de la locul de muncă și a decis să-și urmeze visele. Deși nu avea în acel moment un plan bine definit și nu știa ce va face știa exact ce nu va face.

Dacă prezentul ne nemulţumeşte, e un semnal că trebuie să începem să alegem diferit pentru noi astfel încât să ne creăm un viitor diferit. Trecutul nu este egal cu viitorul, în orice clipă putem decide să ne schimbăm cursul vieţii. Noi avem creionul în mână şi putem să scriem povestea vieţii noastre exact aşa cum ne dorim”, spune Diana.

De alergat s-a apucat în 2013, la un an după naștere pentru a scăpa de kilogramele în plus cu care rămăsese după sarcină. A descoperit că alergarea nu doar a ajutat-o să revină la forma fizică dorită, ci i-a îmbunătățit starea generală a organismului.

”Am început să alerg din nevoia de a-mi regăsi echilibrul fizic și emoțional după o perioadă mai dificilă a vieții. Primele încercări au fost stadionul din Lugoj și mi se părea aproape imposibil să fac o tură de stadion”, povestește lugojeanca.

Diana s-a transformat într-o persoană extrem de determinată. Care știe să își transforme acum obiectivele în realitate.

”În decembrie 2013, la scurt timp după ce am început să alerg, îmi scriam timidă pe o bucată de hârtie obiectivele pentru anul 2014. Ele erau: să îmi cumpăr o pereche de pantofi de alergare, să devin membră a unui club de alergători amatori din Timișoara și să reușesc să alerg un semimaraton. În ianuarie 2014 mi-am cumpărat prima pereche de pantofi  pentru alergare și am devenit membră Alergotura – club de alergători amatori din Timișoara”, își amintește Diana.

Primii 10 km i-a alergat alături de colegii de club și a participat la prima competiție de alergare la Novi Sad, în Serbia. În aprilie 2014, sub egida Alergotura, a inițiat o tură de alergare săptămânală în Lugoj, convingând zeci de lugojeni să vină la alergare alături de ea. În mai 2014, participa la prima competiție de alergare montană la Gărâna, unde a luat locul I la traseul de 12,5 km, iar în iunie participa la primul proiect de fundraising, 61,5 km pe traseul Timișoara – Lugoj în 8 ore și 45 de minute. A urmat participarea în echipă la 2X2 Race, una dintre cele mai grele competiții montane din țară, cu traversarea Vârful Negoiu în alergare, și la SkyRun București, competiție de alergare pe verticală în cea mai înaltă clădire din țară, 680 de trepte, 34 de etaje, eveniment caritabil de strângere de fonduri. La nici un an de la prima tură de stadion alerga 100,95 km pe traseul Reșița – Timișoara, parcurs în 17 ore și 30 de minute.

”Încrederea în sine și curajul nu pot fi pur și simplu descărcate de pe Google, ci trebuie să alegem conștient acele experiențe de viață care să ne ajute să le dezvoltăm. Numai situațiile neprevăzute ne scot la iveală potențialul. Un campion este campion înainte de a urca în ring. Credința că vom câștiga trebuie să existe în noi dinainte de a porni la drum”, spunea Diana după atingerea obiectivului de 100 de km.

Alergatul i-a schimbat filozofia de viață. O menține optimistă și motivată și, mai mult, a făcut-o să își găsească echilibrul.

”Atunci când reușești să petreci multe ore singur cu tine înseamnă că nu ți-e teamă să te descoperi așa cum ești, ajungi să fii împăcat cu cine ești și să ai din nou încredere în tine, în potențialul tău. Alergările lungi sunt o modalitate excelentă de a dobândi cunoaștere de sine și echilibru interior.

Nu s-a limitat însă la practicarea alergatului. În martie 2015, Diana a înființat la Timișoara comunitatea Supermămicilor alergătoare. ”Ideea era de a transmite și altor mămici mesajul că beneficiile alergării trec dincolo de trup și se răsfrâng și asupra minții și sufletului”, spune ea.

Din martie 2015 proiectul s-a extins și în alte orașe din România unde mămicile se întâlnesc să alerge împreună. În 2017, în premieră națională, organiza la Timișoara cea mai lungă alergare din România, de 48 de ore, pentru sportivi profesioniști sau amatori, după ce în 2016 a organizat competiția de ultra-performanță S24H. În martie 2018 este numită preşedinte al Subcomisiei de Ultraatletism din cadrul Federaţiei Române de Atletism. După organizarea la Timișoara a Campionatul European de 24 Ore de Alergare, oficialii Asociației Internaționale de Ultramaraton declarau că a fost „cel mai bine organizat campionat european de ultraalergare din istorie”. Tocmai de aceea candidatura României a fost acceptată cu entuziasm, pentru organizarea Campionatului Mondial de 50km în septembrie 2019, la Braşov, Diana fiind preşedintele comitetului de organizare.

Pe 23 ianuarie, Federația Română de Atletism și-a premiat laureații anului 2019. Diana Amza a primit premiul special pentru organizarea Campionatul Mondial de Alergare 50 km – Brașov și pentru organizarea campionatului naţional de ultraalergare de 24H.

”Astăzi trăiesc cu convingerea că orice vis se poate îndeplini şi că limitele a ceea ce noi putem deveni sau face sunt acolo unde le stabilim. De aceea acord mare importanţă imaginării vieţii pe care îmi doresc să o trăiesc. Am învăţat să îmi dau din nou libertatea să visez cu ochii deschişi ca şi cum nu ar exista limite. Este primul pas spre a trăi acea viaţă. Odată ce o văd cu ochii minţii, este doar o chestiune de timp până să o transform în realitate (acţionând cu încredere în direcţia ei)” spune Diana.

În 2014, Diana punea suta de kilometri pe panoul de obiective personale. Cum spune ea, vizualizarea obiectivelor este foarte importantă. Ce își dorește pentru 2020? ”Selectarea unor loturi puternice de atleți de ultramaraton care să reprezinte România la cele 2 campionate majore din 2020(Campionatul European de 24h alergare și Campionatul Mondial de 100km alergare). Și o călătorie în Africa”, spune Diana. Pentru că acum are încredere că poate realiza orice își propune. Ceea ce ne îndeamnă și pe noi:

”Aveți încredere că puteți fi mult mai mult decât mintea voastră rațională vă spune că puteți fi. Ascultați-vă instinctul, îngăduiți-vă să vă imaginați în ipostaze care să vă sperie atât de tare la început încât să vă provoace fiori pe șira spinării și faceți în fiecare zi câte un pas mărunt, dar sigur în direcția visului vostru. Îl veți transforma în realitate mai repede decât vă închipuiți. Universul este foarte generos și este de partea oamenilor curajoși!”

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns