Știai că în Romania există obligația colectării separate a deșeurilor electronice și a bateriilor și că fiecare dintre noi avem obligații în acest sens?
Unde le poți preda?
Echipamentele de mici dimensiuni și bateriile le poți preda în recipientele specializate (poti afla cel mai apropiat punct de colectare accesand www.ecotic.ro)
NU uita când achiziționezi un echipament nou poți preda furnizorului echivalentul vechi. La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligați sa preia DEEE în sistem „unul la unul”, în mod gratuit, în aceleași condiții precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca echipamentul nou furnizat și să informeze cumpărătorul despre această posibilitate înainte de achiziționarea produsului (OUG 5/2015).
De ce?
Echipamentele electrice și bateriile uzate conțin substante toxice precum mercur și alte metale grele sau diverse bromuri și chiar și în cantitati mici, polueaza solul, apa și aerul. Prin reciclarea corecta a DEEE sunt recuperate materii prime secundare pe care le vom regăsi în produse noi.
Dacă reciclam 1 milion de telefoane mobile recuperăm 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu și 9 tone de cupru. Daca reciclăm 10.000 televizoare, recuperăm 130 tone sticlă, 30 tone de plastic, 25 tone de fier și 10 tone de cupru.
NU uita Simbolul pubela tăiată indică colectarea separata a respectivului obiect. Acesta nu trebuie aruncat împreună cu deseurile menajare și trebuie predat către punctele de colectare specializate.
Cum ar fi să știi cum arată o zi din viața unui deșeu? Sau sa îi afli traseul după ce a fost sortat corect? Poți afla totul de aici