Cetatea Șoimoș, un important monument istoric atestat documentar din 1278 și situat pe Valea Mureșului, în orașul Lipova, județul Arad, se află în centrul unor eforturi concertate pentru salvare și reabilitare.
Recent, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc, a anunțat că a obținut acordul ministrului Culturii și al directorului Institutului Național al Patrimoniului pentru includerea cetății pe lista obiectivelor de patrimoniu care primesc finanțare de urgență.
De asemenea, primarul PSD al Lipovei, Florin Pera, a declarat pentru Radio Timișoara că s-a întâlnit cu conducerea Companiei Naționale de Investiții și Institutul Patrimoniului și au identificat o sursă de finanțare pentru reabilitarea cetății. Soluția propusă constă în realizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, iar apoi continuarea proiectului de consolidare și restaurare de către Compania Națională de Investiții.
„Pentru consolidare, pentru punere în siguranță a edificiului, există o linie de finanțare prin Compania Națională de Investiții. Pentru a putea accesa fondurile respective avem nevoie de expertizarea edificiului și întocmirea unui DALI, unde sperăm să avem deschidere în continuare la Institutul Național al Patrimoniului. După aceea, vom depune acel DALI spre finanțare la Compania Națională de Investiții. Dânșii realizează investiția, ne facem datoria”, a declarat Pera.
Aceste demersuri vin după ce un zid al cetății medievale Șoimoș de la Lipova s-a prăbușit în urmă cu câteva zile.
Istoria și legendele Cetății Șoimoș
Cetatea Șoimoș este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale rămase în picioare din România. Tradiția spune că cetatea și-a luat numele de la o activitate faimoasă în evul mediu, anume creșterea șoimilor pentru vânătoare. Șoimii erau antrenați să aducă prada de mici dimensiuni, cum ar fi iepurii vânați, de la sute de metri depărtare, dar și să marcheze locul acolo unde cădea prada mai mare.
Cetatea a fost ridicată la finalul secolului al XIII-lea. O familie nobiliară ar fi cea care a ridicat-o, Paul de la Severin, între 1272 și 1275. Cetatea a fost transmisă de la o generație la alta a familiei, protejând viața în aceste meleaguri în timpul mișcărilor de centrifugă a Transilvaniei și vestului Ungariei. Până în secolul al XVIII-lea, cetatea a avut rol militar însă nu a participat la niciun conflict armat important. În 1788, cetatea a fost părăsită definitiv.
Se spune că odată trăiau împreună trei surori. Fiecare își dorea câte o cetate a ei. Într-o zi, cele trei s-au întâlnit la Șiria. Prima dintre ele a spus:
-Dacă mă ajută Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine.
A doua, la fel, a spus:
-Și cetatea mea va fi gata mâine.
A treia dintre surori a spus:
-Chiar și fără ajutorul lui Dumnezeu, cetatea mea se termină mâine.
Cele trei cetăți se ridică până mâine zi, însă la scurtă vreme se prăbușesc. Cele trei surori se transformă în trei șerpi albi, purtând o cheie de aur în gură și o coroană de aur pe cap. Acestea trebuie să se întâlnească în fiecare zi pentru a-și reclădi cetățile, altfel acestea se dărâmă noapte de noapte.
Cum se poate ajunge la cetate
De la Arad, veți merge în jur de 40 de minute cu mașina pe drumul spre Lipova, în jur de 35 de kilometri. Accesul la cetate se face de pe drumul național, de la podul peste Valea Șoimoș aflat la ieșirea din sat spre Săvârșin. Mașinile se lasă la poalele dealului.
Nu există taxă de intrare pentru cetate și nici orar de funcționare, astfel că cetatea poate fi vizitată oricând. Traseul până sus este ușor. Cel mai bine este să vizitați cetatea primăvara sau toamna.